Parfumerista Guerlain dostal za výroky o „negrech“ pokutu

Paříž – Francouzský soud rozhodl, že 75letý parfumerista Jean-Paul Guerlain se dopustil rasistických výroků. V živém rozhovoru v hlavní zpravodajské relaci veřejnoprávní televize France 2 se před dvěma roky vyjádřil o černoších jako o negrech, měl přitom ještě narážky na jejich pracovitost. Za to dnes od soudu dostal pokutu 6 000 eur.

Guerlain v televizi prohlásil, že jednu dobu „makal jako negr“. Vzápětí pak zapochyboval o tom, zda černoši skutečně mají takové pracovní nasazení. Parfumerista tvrdí, že chtěl ve studiu odlehčit atmosféru a rozesmát moderátorku. Jenže vtípek se mu moc nepovedl.  

Guerlainovy narážky o pracovitosti černošského obyvatelstva a jeho výraz „negři“ vyvolal v zemi vlnu kritiky, kterou nezastavila ani jeho okamžitá omluva. „Řekl jsem hloupost… Chtěl jsem rozesmát moderátorku a lituji toho. Velmi hluboce toho lituji a omlouvám se černošské obci za tuto hloupost,“ zopakoval znovu letos v únoru před soudem. 

Guerlain podle rozhodnutí soudu musí za rasistické výroky zaplatit pokutu 6 000 eur a 2 000 eur jako náhradu škody každému ze tří občanských sdružení, která na něj podala žalobu. 

Prokurátor Alexandre Auber: „Je nepochybné, že tyto urážlivé a rasistické výroky vyvolaly neklid a narušily veřejný pořádek.“

Pětasedmdesátiletému potomkovi zakladatele slavné značky parfémů a kosmetiky Guerlain v krajním případě hrozilo až šest měsíců vězení a pokuta 22 500 eur (565 tisíc korun). Státní žalobce požadoval ale pouze 7 500 eur. Guerlainův advokát ujišťoval, že jeho klient rozhodně není rasista. Léta prý jezdil třeba do Senegalu a dalších afrických zemí, kde s pomocí místních partnerů sháněl suroviny pro parfémy. 

Obžaloba nicméně označila Guerlainovy výroky za zakořeněný rasismus živený koloniálními stereotypy. „Tyto výroky jsou výjimečně vážné,“ řekl u soudu například představitel černošského občanského sdružení ANC.

Telefonát Jana Šmída (zdroj: ČT24)