Místo totální války kyberútok – Tajný plán USA měl ochromit jaderný Írán

Skrytá strana sporu USA-Írán (zdroj: ČT24)

Spojené státy měly připravený plán kybernetického útoku na Írán pro případ, že by selhala diplomacie a Teherán by odmítl omezit svůj jaderný program. Plán s kódovým označením Nitro Zeus vznikl v prvních letech Obamovy vlády. Útok měl vyřadit z provozu íránskou vzdušnou obranu, komunikační systémy a hlavní část rozvodové sítě, píše americký list The New York Times (NYT) s odkazem na dokument Zero Days a rozhovory se zástupci armády a tajných služeb. Klíčová dohoda s Íránem byla nakonec schválena loni v létě.

Obama se prý chtěl vyhnout totální válce, pokud by se napětí kvůli íránskému jádru nebezpečně vystupňovalo. Podle úředníků se na plánu podílely tisíce Američanů pracujících pro armádu a tajné služby. Výdaje šly údajně do desítek milionů dolarů.

Americká armáda má připraveny krizové plány třeba pro případ severokorejského útoku na svého jižního souseda nebo povstání v Africe či Latinské Americe. Tyto plány jsou jednou za pár let aktualizovány. Írán byl ovšem akutní případ, jelikož Bílý dům se domníval, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu brzy rozhodne o útoku na íránská jaderná zařízení.

Americký prezident Barack Obama
Zdroj: ČTK/AP/Susan Walsh

Americké zpravodajské služby konkrétně řešily, jak vyřadit z provozu íránský podzemní provoz Fordo. Tento kybernetický útok by byl tajnou operací, kterou může prezident spustit i v případě, že by konflikt dál nepokračoval.

Washington chtěl použít počítačového červa, který by vyřadil z provozu počítačové systémy a následně i odstředivky na obohacování uranu. K vytvoření plánu došlo zřejmě někdy v roce 2009, kdy Obama spolu s dalšími lídry oznámili existenci provozu Fordo na konferenci v Pittsburghu.

Podle NYT ale není jasné, jak se američtí, případně izraelští špioni chtěli dostat do jaderného zařízení, aby útok uskutečnili.

Plán na likvidaci Forda navazoval na americko-izraelský kybernetický útok na závod na obohacování uranu v íránském Natanzu, který zničil pětinu tamních centrifug. Útok nesl kódový název „Olympijské hry“. Washington ale zásah nikdy oficiálně nepotvrdil.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle NYT se potvrzuje, že se kybernetické útoky stávají v 21. století běžnou zbraní. Existence plánu Nitro Zeus byla odhalena v době, kdy se má na filmovém festivalu v Berlíně poprvé promítat dokument Zero Days režiséra Alexe Gibneyho. Ten přibližuje divákům stupňující se napětí mezi Íránem a Západem v uplynulých letech.

Mezinárodní dohoda, na které se šestice světových mocností s Teheránem shodla v červenci, umožnila zrušit protiíránské sankce výměnou za zpomalení sporného íránského jaderného programu. Podle Izraele ale nezabrání Íránu v dalším vývoji atomové bomby.

  • Írán se zavázal k tomu, že o dvě třetiny sníží počet svých centrifug na obohacování uranu, a to během deseti let.
  • Samotné zásoby nízko obohaceného uranu se sníží na 300 kilogramů.
  • Inspekce OSN bude mít přístup k pravidelným kontrolám zařízení.
  • Poté, co inspektoři potvrdili dodržování dohod, byly zrušeny sankce OSN, USA a Evropské unie.
  • Více podrobností o dohodě.