BBC poodhalila blízký vztah Jana Pavla II. s americkou filozofkou

Britská stanice BBC v dokumentu poodhaluje soukromí bývalého papeže Jana Pavla II. Zveřejňuje část jeho korespondence a fotografií, které 30 let uchovávala polská národní knihovna a které dokumentují blízký vztah Jana Pavla s americkou filozofkou polského původu Annou-Teresou Tymienieckou. Ač měl Wojtyla s filozofkou velice blízký vztah, nic nenasvědčuje tomu, že porušil celibát, zdůrazňuje BBC.

Dokument ukazuje málo známou část života muže, který zemřel roku 2005 a o devět let později byl prohlášen za svatého.

Přátelství začalo v roce 1973, kdy byl Jan Pavel II., vlastním jménem Karol Wojtyla, ještě krakovským arcibiskupem. Tehdy padesátiletá Tymieniecká přijela z USA do Polska diskutovat s Wojtylou o knize, kterou napsal.

Karol Wojtyla na nedatovaném snímku
Zdroj: Reuters

Krátce potom si začali psát a původně formální dopisy se s postupem času staly osobnějšími. Oba se později setkali ještě mnohokrát, někdy v přítomnosti tajemníka, jindy v soukromí. V roce 1974 budoucí papež napsal, že si čte čtyři z dopisů, jež Tymieniecká napsala v průběhu jednoho měsíce, protože „jsou tak smysluplné a hluboce osobní“.

V britském dokumentu se objevují dosud nezveřejněné fotografie z výletů, které papež podnikal. Pozval například Tymienieckou na lyžařskou dovolenou i na pěší túru, některé z fotografií ji zachycují při návštěvě Vatikánu.

V roce 1976 se Karol Wojtyla zúčastnil katolické konference v USA a Tymieniecká ho pozvala do rodiny a do svého domu v Nové Anglii. Z některých odpovědí Jana Pavla II. na dopisy Tymieniecké lze podle BBC usuzovat na silné city, které žena k Wojtylovi chovala. Wojtyla ji nazývá božím darem.

BBC žádný z dopisů Tymieniecké neviděla, ale domnívá se, že jejich kopie vlastní polská národní knihovna, jíž Tymieniecká archiv své korespondence prodala šest let před smrtí, roku 2008.

Prodej dopisů zprostředkovala Marsha Malinowskiová, která BBC řekla, že na počátku vztahu byla Tymieniecká zřejmě do Wojtyly zamilovaná. „Domnívám se, že se to v té korespondenci odráží,“ řekla Malinowskiová.

Knihovna ovšem v reakci uvedla, že „hypotézy médií nejsou v dopisech vůbec potvrzeny“. Dodala, že vztahy mezi oběma osobnostmi jsou dávno známé a byly popsány v mnoha publikacích.

Teolog Fiala: Wojtyla se hluboce zajímal o všechny lidi (zdroj: ČT24)

Po zvolení papežem v roce 1978 Jan Pavel II. v dopise napsal: „Píšu po té události, takže dopisování mezi námi bude pokračovat. Slibuji, že si budu pamatovat vše v této nové etapě své pouti.“

Tymieniecká také navštívila papeže ve Vatikánu, naposledy pouhý den před jeho smrtí v dubnu 2005.

Wojtyla se zajímal o všechny lidi bez rozdílu

KGB zřídila speciální oddělení na sledování všeho, co papež řekl, napsal, s kým se stýkal a tak dále. Kdyby tam byl jen stín podezření, určitě by to vytroubili do světa.
Teolog Miloslav Fiala

BBC upozorňuje, že mezi přáteli Jana Pavla II. byly ještě další ženy, například psychiatrička Wanda Poltawská, s níž si dopisoval několik desetiletí. Dopisy pro Tymienieckou však jsou citově nejintenzivnější.

Teolog a katolický kněz Miloslav Fiala však vylučuje, že by Wojtyla porušil celibát. „Čtyřikrát jsem měl možnost s ním promluvit. Vím, jak se díval do tváře každého člověka, se kterým hovořil. Jak se ptal na osobní zkušenosti, vztahy, práci a tak dále. Měl zájem o každého, z toho vyplývalo, že neopomíjel reagovat na různé podněty ze strany žen,“ uvedl ve vysílání ČT24 a připomněl, že Jan Pavel II. vždy zdůrazňoval důstojnost žen a jejich rovnoprávné postavení vedle mužů.