Papež přiletěl na svou první návštěvu Mexika

Mexiko - Papež Benedikt XVI. přiletěl do Mexika, kde ho nadšeně přivítaly desítky tisíc věřících. Na letišti v Silau ho přivítal také prezident Felipe Calderón s chotí. „Bratře Benedikte, nyní jste Mexičan,“ křičeli na papeže lidé v přihlížejícím davu, který mával vlajkami Vatikánu. Benedikt XVI. poté nastoupil do pověstného „papamobilu“, který jej převezl do města León, kde by měl v neděli odsloužit mši pod širým nebem. Cestou mu mávaly další statisíce lidí. Čeká se, že hlava římskokatolické církve přitáhne na tuto akci 300 tisíc věřících. V rámci jeho vůbec první cesty do španělsky hovořících zemí v Latinské Americe navštíví papež také ještě Kubu.

S pětaosmdesátiletým papežem se v pátek ráno na římském letišti rozloučil italský premiér Mario Monti a média upozornila na fakt, že Benedikt při chůzi na veřejnosti poprvé použil hůl. Na palubě letadla pak papež během krátké tiskové konference odpověděl na několik otázek novinářů.

Papežova návštěva Mexika začne ve středomexickém Leónu, kde by měl Benedikt v neděli odsloužit mši pod širým nebem. Té se podle odhadů zúčastní na 300 tisíc lidí. Ačkoli příjezd papeže vzbuzuje v mexickém státu Guanajuato, kde se ke katolictví hlásí bezmála 94 procent obyvatel, velká očekávání, není jeho přijetí výhradně pozitivní. „Je to velmi vzrušující. Skoro se mi chce brečet. Vím, že toto nám pomůže změnit spoustu věcí. Vše, co se děje v naší zemi, se zlepší,“ prohlásil jeden z diváků.

Papež Benedikt XVI.:

„Vím, že jsem v zemi, která je hrdá na své pohostinství. Kde se nikdo necítí jako cizinec. Věděl jsem to už dříve a nyní to vidím a také citím hluboko v srdci.“

Papež se v Mexiku musí vyrovnat i s popularitou svého předchůdce, který zemi během svého pontifikátu navštívil pětkrát a dokázal na svých mších shromáždit nadšené davy. V roce 2002 Jan Pavel II. svatořečil prvního indiánského svatého Juana Diegu a osobně ho přijely pozdravit miliony lidí. Je velmi nepravděpodobné, že by o něco méně charismatický Benedikt dokázal Mexičany do takové míry strhnout, ale jeho vyslanec Christophe Pierre ujistil, že papež chce ukázat „svou schopnost komunikace, umění hovořit hluboce a zároveň prostě“.

Papež uspořádá příští týden ve východokubánském Santiagu bohoslužbu u příležitosti 400 let od nálezu sošky Panny Marie Milosrdné z Cobre, která je patronkou Kuby. V úterý se Benedikt XVI. přemístí do metropole Havany, odkud se ve středu vrátí do Evropy.

Papež Benedikt XVI. hovoří s novináři na tiskové konferenci na palubě letadla
Zdroj: ČTK/AP/Gregorio Borgia

Papež se představil jako „poutník naděje“

Papež Benedikt XVI. se po příletu do Mexika snažil povzbudit místní obyvatele žijící v bídě a nekonečném násilí ve snaze provést změny, které se mohou zdát jinak nepřekonatelné. Už na palubě letadla směřujícího do Mexika papež odsoudil násilí v této zemi a řekl, že za drogovými válkami vidí „uctívaní peněz, které lidi zotročuje“, a že úkolem církve je učit lidi morální zodpovědnosti. Údajně také vyzval k tomu, aby vliv římskokatolické církve byl v zemi s přitom silnou katolickou tradicí více uznáván. Požadoval rovněž, aby nebyla v zemi snižována lidská důstojnost.

Papež Benedikt XVI.:

„Víme velmi dobře o kráse Mexika, ale také o jeho velkém problému, kterým je obchod s drogami a násilí. Musíme udělat vše, co můžeme, v boji proti tomuto zlu, které je zničující pro lidstvo a naši mládež.“

Odpůrci papeže v Mexiku
Zdroj: ČT24

Vedle příznivců papeže se našli i odpůrci katolické církve. Vatikán čelí skandálu zesnulého duchovního obviňovaného ze zneužívání dětí a závislosti na drogách. „Katolická církev má miliony a miliony dolarů ve svých taškách a bohatne každý den s falešným pocitem morálky a tváří se velmi duchovně. Obviňuje ženy za potraty, ale toleruje kněze, který znásilňoval a dopouštěl se pedofilie. Ve skutečnosti jsou to pokrytci,“ konstatovala jedna z aktivistek za lidská práva.

Papež přijel do Mexika (zdroj: ČT24)