Komunismus na Kubě nefunguje

Mexiko - Komunismus na Kubě podle papeže Benedikta XVI. nefunguje. Řekl to během letu do Mexika, odkud zamíří právě na Kubu. Papež také vyzval ke svobodě svědomí a vyznání na Kubě. Podle Vatikánu má jeho cesta pomoci propagovat demokracii.

Podle papeže už komunismus na Kubě nefunguje a církev je připravená ostrovu pomoci najít novou cestu. „Dnes je zřejmé, že marxistická ideologie, tak jak byla navržená, už neodpovídá realitě,“ prohlásil na palubě letadla na cestě do Mexika. „Musíme s trpělivostí hledat nové modely a konstruktivní cesty, chceme pomoci,“ uvedl. 

Dnes večer by měl Benedikt XVI. dorazit do Mexika, kde stráví tři dny. Jeho program začne ve středomexickém Leónu, kde by měl Benedikt v neděli odsloužit mši pod širým nebem. Odhaduje se, že by se jí mohlo zúčastnit víc jak čtvrt milionu lidí. 

I když se většina obyvatel Mexika hlásí ke katolické církvi, ne všichni přijímají návštěvu papeže s nadšením. V Leónu se v posledních dnech objevily plakáty, které papeže vykreslují jako nacistického kolaboranta. Internetové stránky věnované papežské návštěvě zase napadli hackeři ze skupiny Anonymous. Těm se nelíbí, že Benedikt svým příjezdem nepatřičně podpoří konzervativní Stranu národní akce (PAN) prezidenta Felipeho Calderóna.

Papež bude muset také čelit kritice kvůli zneužívání věřících kněžími. V Mexiku toto téma přiživila nedávno vydaná kniha o zakladateli konzervativního řádu Legionáři Kristovi Marcialu Macielovi, který měl podle autorů zneužívat děti, přičemž Vatikán k tomu mlčel. 

V pondělí papež zamíří na Kubu. Ve východokubánském Santiagu uspořádá bohoslužbu u příležitosti 400 let od nálezu sošky milosrdné panny z Cobre, která je patronkou Kuby. Do Evropy se šéf katolické církve vrací ve středu.