Je krutá smrt italského studenta dílem egyptské policie?

Přes 4500 akademiků podepsalo petici vyzývající egyptského prezidenta Abdal Fattáha Sísího, aby nechal nezávisle vyšetřit příčinu smrti italského studenta Guilia Regeniho. Signatáři jsou hlavně z Británie, kde Ital studoval, a z Itálie. Egyptský ministr vnitra odmítl obvinění, že za Regeniho smrtí je egyptská policie. Italská vláda vyjádřila šok nad závěry pitevní zprávy, z níž vyplývá, že Ital byl před smrtí krutě mučen.

V petici podepsané akademiky se uvádí, že podle organizací ochránců lidských práv složky egyptských ministerstev vnitra a obrany lidi mučí podobně, jako byl mučen Regeni. Pohřešován byl od konce ledna, 3. února se jeho tělo našlo u silnice mezi Káhirou a Alexandrií. Neslo známky bodání, řezání a pálení cigaretou.

Osmadvacetiletý Regeni byl v Egyptě v rámci doktorského studia politologie a mezinárodních vztahů na univerzitě v anglické Cambridgi. Pobýval v severoafrické zemi od loňského září a zabýval se fungováním odborů a pracovním právem.

Podle pitvy provedené v Egyptě jej udeřili zezadu ostrým předmětem, bili jej a popálili cigaretami. Ze závěrů pitvy provedené v Itálii byl „vystaven nelidskému, zvířecímu zacházení,“ sdělil ministr vnitra Angelino Alfano, podle nějž se z toho Itálie ještě nevzpamatovala. V italských médiích se píše o tom, že Regeni měl zlomený vaz. Podobné praktiky prý jsou běžné u egyptské policie. Egyptský ministr vnitra Magdí Abdal Ghaffár řekl, že jde o pomluvy a že egyptský bezpečnostní aparát „nebyl nikdy z ničeho podobného obviněn“.

Giulio Regeni
Zdroj: ČTK/AP

Italský list Il manifesto se domnívá, že Regeniho smrt souvisí s jeho prací v Egyptě, protože se zabýval zaměstnanci a odbory. „Hovoříte-li o sociálním právu a o právech dělníků v Egyptě, implicitně tím odsuzujete nedostatek svobod,“ řekla Simone Pieranniová, která řídí zahraniční rubriku listu. Regeni napsal na tato témata několik článků, které vyšly pod pseudonymem.

Zprávy o možném podílu egyptské policie na Italově smrti popřel také egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí, který je nyní ve Washingtonu. „Novináři dělají závěry a spekulují, i když nemají ověřené informace,“ řekl v rozhovoru s časopisem Foreign Policy. Za lež označil tvrzení, podle nějž je v Egyptě nyní za mřížemi na 40 tisíc politických vězňů.

Z Egypta však v úterý přišla zpráva o procesu, v němž byl policista odsouzen k osmi letům vězení za ubití vězněného veterináře a falšování dokumentů, které měly oběť usvědčit z pašování drog. Případ se stal loni v listopadu. Za ubití veterináře dostal policista pět let a tři další roky za padělání dokladů. V posledních měsících se objevily další doklady policejního násilí. Loni v prosinci byli dva policisté v nepřítomnosti odsouzeni k doživotnímu vězení za ubití člověka na policejním komisařství. Další policista dostal pětiletý trest za umučení podezřelé osoby.