News of the World posílal bývalé vojáky sledovat policisty

Londýn - Britský nedělník News of the World (NoW) zaměstnával bývalé vojáky, kteří měli sledovat policejní tým při vyšetřování vražd. Dnes to podle serveru The Telegraph uvedli policejní detektivové před komisí soudce Briana Levesona, která případ NoW projednává. List loni kvůli aféře s nezákonnými odposlechy ukončil svou existenci.

Podle policisty Davea Harrisona skupina zaměstnanců NoW sledovala v roce 2006 detektivy, kteří pátrali po vrahovi pěti prostitutek. Harrison před Levesonovou komisí prohlásil, že činnost NoW mohla ohrozit vyšetřování a případně i přispět k dalším vraždám.

Britská média o Murdochovi
Zdroj: ČT24

Podle Harrisona hrozilo, že přítomnost dalšího sledovacího týmu znepokojí podezřelého a ten pak ukryje důkazy, které by ho mohly osvědčit. Navíc prý zaměstnanci NoW mohli odvést pozornost policie od sledovaného.

„Pokud bychom se snažili uniknout skupinám, které nás sledovaly, mohli jsme ztratit sledovaného a ten tak mohl spáchat další vraždy,“ uvedl Harrison. Podle detektiva se ukázalo, že policisty při vyšetřování sledovali bývalí členové speciálních sil britské armády.

Levesonova komise se v souvislosti s odposlechy pro NoW zabývá i praktikami médií vůbec. Očekává se, že předloží doporučení pro regulaci tisku, která by zajistila etičtější přístup médií.

Skandál kolem odposlechů plnou silou propukl loni v červenci, kdy se ukázalo, že NoW mediálního magnáta Ruperta Murdocha nechal odposlouchávat hlasovou schránku mobilu unesené a později zavražděné dívky Milly Dowlerové. Aféra otřásla politickou a mediální scénou v Británii a vyvolala pobouření, které vedlo k uzavření NoW.