Clooney demonstroval proti Bašírovi a skončil na pár hodin v poutech

Washington - Americký filmový herec George Clooney byl dnes s otcem a dalšími účastníky protestu zatčen před súdánským velvyslanectvím ve Washingtonu. Podle demonstrujících vyprovokoval súdánský prezident Umar Hasan Ahmad Bašír humanitární krizi a blokuje dodávky potravin a další pomoci do oblasti u hranic s Jižním Súdánem. Po několika hodinách byli zadržení propuštěni. Clooney ve středu řekl v Kongresu, že chce upozornit na tento problém. Pokud se nic nestane, dojde podle něj v této oblasti k humanitární katastrofě.

Clooney byl zatčen spolu se svým otcem Nickem, s demokratickým kongresmany Jimem Moranem, Jamesem McGovernem, Johnem Olverem, Alem Greenem, s předsedou americké organizace Národní sdružení pro povznesení barevného obyvatelstva (NAACP) Benem Jealousem a synem známého vůdce za občanská práva Martinem Lutherem Kingem III. Policie je předtím třikrát varovala, aby nepřekračovali vymezený bezpečnostní okruh kolem velvyslanectví. Zatčení dostali pouta a byli odvedeni do policejního vozu.

Ve středu se Clooney v Bílém domě zúčastnil slavnostní večeře amerického prezidenta Baracka Obamy s britským premiérem Davidem Cameronem. Pod střechou ohromného stanu na trávníku Bílého domu zasedlo 360 lidí, vedle Clooneyho i Warren Buffett nebo Richard Branson.

„Vyzýváme vládu v Chartúmu, aby přestala nevybíravě zabíjet své muže, ženy a děti. Přestaňte je mořit hladem a přestaňte je znásilňovat. Víc toho nechceme,“ řekl dnes Clooney, než byl odveden. Spolu s dalšími zatčenými byl o několik hodin později propuštěn na kauci. „Dnes jsme se snažili upoutat pozornost na tuto naléhavou věc,“ řekl. „A jednou z cest, jak přitáhnout pozornost, zjevně je nechat se zatknout,“ uvedl po propuštění herec s tím, že byl zatčen poprvé v životě. „A doufejme, že naposledy,“ dodal.

Zatčení George Clooneyho (zdroj: ČT24)

Jednapadesátiletý herec se Súdánu věnuje dlouhodobě a několikrát zemi navštívil. Naposledy se odtamtud vrátil tento týden a v Kongresu vypovídal, že súdánská armáda bojující proti rebelům v Núbijských horách v provincii Jižní Kurdufán na pomezí Jižního Súdánu znemožňuje přístup humanitární pomoci.

„Našli jsme děti se spoustou zranění od šrapnelů, včetně devítiletého chlapce, kterému výbuch utrhl obě ruce,“ řekl Clooney. Podle něj útoky řídí prezident Bašír, ministr obrany Abdar Rahím Muhammad Husajn a někdejší ministr vlády v Chartúmu Ahmad Harun. Všichni tři podle něj organizovali útoky v provincii Dárfúr.

Clooneyho otec Nick byl známým televizním novinářem a v roce 2004 neúspěšně kandidoval ve státě Kentucky do Sněmovny reprezentantů.