Kolínský karneval ve stínu silvestrovských sexuálních útoků

Za zvýšených bezpečnostních opatření začal v Porýní tradiční karneval. Kolín nad Rýnem povolal 2500 policistů, aby hlídkovali v ulicích, které se zaplnily slavícími lidmi v maskách a kostýmech. Právě Kolín nad Rýnem zažil o silvestrovské noci nejvíc sexuálních útoků na ženy. Obviněno bylo zatím 35 osob - většinou jde o migranty ze severu Afriky. Identifikace pachatelů ale probíhá pomalu.

Karneval začal oficiálně v 11:11 místního času. Čtvrtek patří tradičně ženám, které odřezávají mužům kravaty výměnou za polibek.

Karneval je posledním uvolněním před půstem předcházejícím Velikonocím. Jeho tradice je silná zejména v Porýní, což souvisí s tím, že v době napoleonských válek sloužil karneval i jako výraz protestu proti francouzské okupaci.

V současné době se z něj stala komerční záležitost, na niž míří každoročně tisíce turistů. Porýní čekají nejrůznější oslavy a večírky, na nichž pivo teče proudem.

Lidé vyrážejí do ulic v maskách a bláznivých kostýmech.

Zvláštní pozornost se soustřeďuje na Kolín nad Rýnem. Celkově je účast podle místních mnohem nižší než v minulých letech.

Částečně kvůli počasí a také kvůli silvestrovským událostem, kdy se zde odehrála řada útoků na ženy připisovaných pachatelům arabského původu. Město zaplatí za bezpečnostní opatření asi 360 tisíc eur.

V ulicích je třikrát víc policistů než loni. Často kontrolují doklady. „Samozřejmě jsme nasadili taky policisty v civilu. Ti můžou v podstatě kdykoli zasáhnout, když mají podezření ze spáchání trestného činu,“ uvedl mluvčí spolkové policie Rainer Kerstiens.

Bezpečnostní složky na kolínském nádraží:

V Kolíně nad Rýnem už bylo veselo v devět hodin ráno…

Bez muziky by to nešlo…

„Na karnevalu není místo pro žádnou formu násilí,“ varoval kolínský policejní šéf Jürgen Mathies. „Razantně zakročíme proti všem, kdo půjdou přes čáru. To platí pro opilce, zloděje i sexuální delikventy, kteří nedokážou přijmout, že jim žena řekla ne,“ dodal Mathies.

Jak se chovat - to mají lidem z jiných kultur vysvětlit letáky nebo speciální kurzy. „Nebuďte vlezlí a můžete mít úspěch u žen. Není na to ale žádná záruka,“ konstatoval jeden z uvaděčů takového kurzu.

Letáček s bezpečnostními pokyny během karnevalu:

Dění v ulicích sleduje množství nově instalovaných kamer. Úřady nechaly osvítit temná zákoutí města a pod kolínským dómem zřídili speciální místo, kde mohou pomoc vyhledat oběti sexuálního obtěžování. 

„Ducha karnevalu nic nenaruší,“ říká novinářka Deutsche Welle.

Německé úřady slibují, že sérii sexuálně motivovaných kolínských útoků do detailu vyšetří a viníky potrestají. Přes obrovské nasazení kriminalistů je ale do uzavření případu pořád daleko.

Do vyšetřování se zapojil každý desátý kriminalista v Porýní-Vestfálsku a Scotland Yard poslal na pomoc dva specialisty, takzvané superpoznávače - lidi nadané ohromující schopností rozeznávat obličeje. „Naším nejdůležitějším úkolem je získat zpátky část ztracené důvěry veřejnosti,“ prohlásil kolínský vyšetřovatel Peter Römers.

S identifikací pachatelů jsou potíže

Policie musí vyhodnotit stovky hodin videozáznamů a prověřit přes půldruhého milionu telefonních spojení. Identifikace je extrémně složitá. Oběti sexuálních útoků často nedokážou kvůli prožitému stresu násilníky identifikovat. Zatímco udání už má policie přes 920, obviněných je zatím 35. Nejméně 25 z nich pochází ze severní Afriky.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Dosud viníci přicházeli o azyl při dvou až tříletém bezpodmínečném trestu. V případě takových zločinů, jaké se odehrály v Kolíně, je ale nutné, aby o něj přicházeli už při kratším trestu,“ zdůraznila německá kancléřka Angela Merkelová. Z kolínské policie přitom zaznívá, že by celé vyšetřování mohlo skončit několika podmínečnými tresty.

Útoky v Kolíně výrazně změnily postoj německé vlády k migrantům. Ještě na podzim Merkelová prohlašovala, že Německo obrovské množství žadatelů o azyl zvládne a že by mělo pro uprchlíky z válečných oblastí zůstat otevřené. Silvestrovské útoky ale přinesly změnu - přitvrdily hraniční kontroly a stovky migrantů denně musely zpět do Rakouska.

Události: V Kolíně nad Rýnem začal za zvýšených bezpečnostních opatření tradiční karneval (zdroj: ČT24)

Popularita Merkelové klesá

Obrat je znát i v názorech veřejnosti. Vítání migrantů na nádražích už není vidět. Podle sociologických průzkumů je popularita kancléřky nejnižší od roku 2011. Ještě loni v dubnu ji podporovalo 75 procent respondentů, teď jen 46 procent. Víc než 80 procent dotázaných v posledních průzkumech říká, že vláda nemá migraci pod kontrolou.