Další z kola ven: Prezidentskou kandidaturu vzdal i Rick Santorum

Republikánský prezidentský kandidát Rick Santorum po neúspěchu v Iowě vzdal souboj o křeslo v Bílém domě a v kampani podpořil republikána Marca Rubia. Ačkoli Santorum volební shromáždění v Iowě před čtyřmi lety vyhrál, v pondělí získal jen jedno procento hlasů.

Ukončení Santorumovy kampaně se očekávalo, o několik hodin dříve o tom s odvoláním na několik republikánských představitelů informovala televize CNN.

Santorum své rozhodnutí ukončit vlastní kampaň oznámil po více než hodinovém rozhovoru s Rubiem, kterého hodlá nadále podporovat. „Rozhodli jsme se, že bychom měli najít kandidáta podporujícího hodnoty, ve které věříme. Kandidáta, který svou kampaní chce opravdu pomáhat těm, kteří jsou na okraji… Proto jsme se rozhodli podpořit Marka Rubia, oznámil Santorum.

Santorum se v dosavadním volebním klání nepřiblížil k výsledkům z roku 2012, kdy byl v prezidentských primárkách druhým nejsilnějším kandidátem strany po Mittu Romneym. Jeho názory, především v oblasti potratů či homosexuality, jsou považovány za velmi konzervativní.

Končí také Huckabee, Paul a O'Malley

Po hlasování v Iowě vzdali další boj také Mike Huckabee a Rand Paul v republikánském a Martin O'Malley v demokratickém táboře. Očekává se, že další kandidáti s nepřesvědčivými výsledky je budou brzy následovat, spekuluje se o republikánech Benu Carsonovi či Carly Fiorinaové.

Nominační hlasování v Iowě skončilo mezi republikány překvapivě, když nevyhrál favorizovaný miliardář Donald Trump, ale texaský senátor Ted Cruz. Naopak mezi vážné uchazeče o Bílý dům se zařadil floridský senátor Marco Rubio, který skončil třetí.