Austrálie může vyhošťovat děti migrantů, i když se narodily na jejím území

Australské úřady mají právo vyhošťovat migranty včetně jejich dětí narozených v zemi. Nejvyšší australský soud tímto rozhodnutím zamítl stížnost bangladéšské ženy proti deportacím žadatelů o azyl na ostrov Nauru v Tichém oceánu. Verdikt dává úřadům možnost vyhostit desítky dětí, které se narodily v Austrálii žadatelům o azyl v detenčních centrech.

Bangladéšanka se na soud obrátila poté, co byla v roce 2013 se skupinou dalších migrantů zadržena na člunu při pokusu dostat se do Austrálie. Poté byla poslána do detenčního tábora na Nauru, který je kvůli nevyhovujícím podmínkám terčem kritiky OSN a lidskoprávních organizací. Kvůli nutnosti lékařské péče ji však předloni převezli na australskou pevninu, kde se jí narodila dcera.

Právníci ženy tvrdili, že Austrálie nemá právo financovat a používat uprchlické centrum ve třetí zemi, soud však tento argument odmítl. „Naše odpovědnost je jasná: pašeráci lidí nepřeváží nad naší svrchovaností,“ přivítal v parlamentu rozsudek premiér Malcolm Turnbull.

Verdikt otevírá cestu k deportacím nejméně 37 dětí, které se v Austrálii narodily žadatelům o azyl a z nichž některé jsou již ve školním věku. Podle místních zákonů vzniká nárok na občanství dětem narozeným cizincům v Austrálii až dovršením desátého roku věku, pokud prožily většinu života na australském území.