V Lyonu zadrželi šest lidí podezřelých z terorismu

Francouzská policie zadržela ráno u Lyonu pět mužů a jednu ženu, kteří se chystali příští týden odjet přes Bulharsko a Istanbul do Sýrie. Dva ze zadržených podle televizní stanice BFMTV chystali teroristické útoky na noční kluby.

Speciální policejní síly se rozhodly skupinu zadržet vzhledem ke znepokojivým záměrům některých jejích členů. Dva ze zadržených se prý snažili získat zbraně s cílem přepadnout swingers kluby. Útoky údajně plánovali provést, pokud by se jim nepodařilo do Sýrie odcestovat.

Podle AFP zadržené muže ve věku 22 až 37 let a dvacetiletou ženu úřady sledovaly od začátku loňského prosince. Při domovních prohlídkách u nich zatím nebyly žádné zbraně nalezeny. Vyšetřovatelé nyní prověřují zajištěná počítačová zařízení a mobilní telefony. Podezřelí mohou být drženi ve vazbě 96 hodin, v této lhůtě musejí policisté vznést obvinění. Někteří ze zadržených jsou podle AFP známi zpravodajským službám kvůli příslušnosti k radikálnímu islamistickému hnutí. Zatím však nebyli kvůli tomu soudně stíháni.

V současné době je s džihádistickými skupinami v Sýrii a Iráku spojeno přes 1800 Francouzů. Někteří jsou už v těchto zemích, část se tam chystá odjet a další už jsou na cestě buď tam, nebo zpět, uvedl už v polovině ledna pařížský prokurátor Francois Molins.

Francie a Belgie vyzvaly k větší bezpečnostní spolupráci v EU

Francie a Belgie v pondělí vyzvaly evropské partnery k dalšímu posílení bezpečnostní spolupráce včetně evidence cestujících v letecké dopravě, sdělování zpravodajských informací kolem terorismu a zajištění systematické a povinné kontroly na vnějších hranicích Unie. „Všechna tato opatření musejí vytvořit základ určitého evropského bezpečnostního paktu, který je nezbytný pro přežití schengenského prostoru volného pohybu osob, pro přežití evropského modelu a pro ochranu Evropanů,“ uvedli ve společném prohlášení premiéři obou zemí Francouz Manuel Valls a Belgičan Charles Michel.

Schůzka se konala především v reakci na atentáty v Paříži z loňského listopadu, při nichž skupina převážně francouzských a belgických džihádistů povraždila 130 lidí a zranila nejméně 350 dalších. Vyšetřování masakru ukázalo vážné nedostatky v systému evropské bezpečnosti, zvláště špatnou komunikaci mezi bezpečnostními službami Francie a Belgie.