Nebývalé drama – Clintonová má nominaci, v Iowě rozhodovaly i mince

Vítězkou nominačního souboje demokratů v Iowě se stala exministryně zahraničí Hillary Clintonová, oznámila americká televize MSNBC. Clintonová svedla velmi těsný souboj s vermontským senátorem Berniem Sandersem. Podle konečných výsledků zvítězila o pouhé dvě desetiny bodu. V souboji republikánů bodoval texaský senátor Ted Cruz, který za sebou nechal i favorita Donalda Trumpa.

Až do časných ranních hodin dělil Clintonovou a Sanderse méně než jeden procentní bod. V některých volebních střediscích byl poměr sil stoupenců obou kandidátů natolik vyrovnaný, že o vítězi muselo rozhodnout házení mincí.

Bývalý guvernér Marylandu Martin O'Malley boj o Bílý dům vzdal poté, co dokázal přesvědčit jen procento voličů. Volební tým Clintonové nakonec ohlásil vítězství. Těsný výsledek ho ale přinutil změnit plány, uvedla agentura Reuters.

Původně prý měl volební vítězství Hillary prezentovat její manžel Bill Clinton s dcerou Chelsea a jejím manželem. Místo toho stála při oznamování konečného výsledku rodina stranou. Exprezident přitom podle novinářů držel logo kampaně své ženy vzhůru nohama. 

„V těchto volbách je toho v sázce tolik,“ řekla příznivcům Clintonová. „Je mi ctí stát v dlouhé řadě amerických reformátorů,“ dodala politička, která klade mimo jiné důraz na boj s Islámským státem (IS), změnami klimatu, ochranu lidských práv, kontrolu držení zbraní nebo univerzální zdravotní péči.

Podle agentury Reuters přilákal souboj demokratů v Iowě rekordní počet voličů. Je zřejmé, že u nich přetrvává nedůvěra vůči Clintonové kvůli kauze využívání soukromého e-mailu pro pracovní záležitosti v době, kdy byla ministryně, píše Reuters. Bílý dům nedávno oznámil, že řada těchto e-mailů měla označení „přísně tajné“.

Sanders volal po „politické revoluci“

Sanders, který se považuje za socialistického demokrata, nadchl aktivisty svým protisystémovým vzkazem, když zdůraznil, že „žádný prezident nemůže udělat, co je třeba kvůli tlaku z Wall Street a ze strany velkých dárců, kteří přispívají na kampaně“. „To, co dnes odstartovalo v Iowě, je politická revoluce,“ konstatoval senátor, který volal po vymýcení nerovnosti příjmů a bezplatném školství.

Vermontský senátor Bernie Sanders
Zdroj: ČTK/AP/J. David Ake

Sanders je dlouhodobým kritikem „dohledových zákonů“ a opakovaně vyzývá k jejich zmírnění. Stejně jako Clintonová chce razantně bojovat proti globálnímu oteplování a zničit IS.

Opakuje se rok 2008

List Politico napsal, že výsledek demokratického souboje ukazuje na hluboký příkop mezi názory mladých demokratických voličů, kteří hlasovali pro radikálního Sanderse, a starší stranické generace, která podpořila zkušenou Clintonovou.

„(Clintonová) měla všechny výhody a Sanders to přesto dotáhl na remízu. Téměř každý okamžik směřuje k opakování roku 2008,“ poznamenal šéf Ústavu politologie na Severokalifornské univerzitě Dan Schnur.

Před osmi lety získal nominaci v Iowě Barack Obama, který tehdy porazil Clintonovou. Právě v tomto státě Obama položil základy pro svůj konečný úspěch.

Další primárky čekají Clintonovou a Sanderse 9. února v New Hampshire, kde v průzkumech veřejného mínění vede vermontský senátor.

  • V Iowě vybírají kandidáta volební shromáždění (caucus). Obvykle v nich mohou hlasovat pouze členové, nebo dokonce jen aktivisté dané strany. Voliči tedy nehlasují za plentou jako u klasických primárek, ale scházejí se ve školách, v kostelech i na dalších jiných místech na stranických shromážděních, kde pak rokují o tom, koho podpoří.

Bernie Sanders

Čtyřiasedmdesátiletý senátor, který jako nezávisle volený reprezentuje stát Vermont už 20 let. Politicky je na poměru demokratů výrazně vlevo – sám si ostatně říká „socialistický demokrat“. Voliče láká na hesla o politické revoluci a nastolení spravedlnosti v příjmech. V posledních týdnech se stále výrazněji dotahuje na Clintonovou – podle některých odhadů dokonce může vyhrát úvodní primárky v Iowě i New Hampshire.

Hillary Clintonová

Osmašedesátiletá zkušená politička a senátorka provoz uvnitř Bílého domu již důkladně zná – jakožto tehdejší první dáma během prezidentství Billa Clintona. I s dalším demokratem v čele státu Barackem Obamou byla úzce spojena jako ministryně zahraničí – poté, co právě proti němu vedla souboj o demokratickou nominaci v roce 2008.