Brit si chce vydobýt právo na svou smrt

Londýn - K britskému soudu se dostane případ muže, který žádá právo na smrt. Umožnil to soudce v přípravném řízení. Sedmapadesátiletý Brit je po mrtvici zcela ochromený a nechce dál žít. Eutanázie je ale v Británii nelegální.

Už sedm let je odkázaný na pomoc druhých. Tělo Tonyho Nicklinsona je úplně paralyzované, jeho mysl přitom funguje normálně. Poruše se říká locked-in syndrome, neboli syndrom uzamčení. Sedmapadesátiletý muž chce jediné – lékaře, který bude ochotný ukončit jeho život. Teď je svému poslednímu přání o krok blíž. Jeho případ bude řešit soud.

„Když budou politici dál ignorovat jedno z nejdůležitějších témat naší společnosti, můžou si jen sotva stěžovat na to, že soud umožnil debatu. Není přijatelné, aby lékařství 21. století ovládal přístup ke smrti z 20. století,“ tvrdí Tony Nicklinson. Se světem komunikuje jen mrkáním a pomocí počítače. V roce 2005 prodělal mrtvici, která ho paralyzovala od krku dolů a zbavila ho řeči. Dva roky zkoušel dál žít, teď už chce jen zemřít.

Jeho právník říká: „Chce prohlášení, že lékař, který mu pomůže zemřít, bude mít možnost právní ochrany před obviněním z vraždy pomocí odkázání se na nutnou obranu.“ Britské ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že vyhovět mu by znamenalo změnit zákony postihující vraždu. Vláda chce zastavení soudního řízení. „Žádnou jinou možnost nemám. Pokud u soudu neuspějeme a zákon se nezmění, můžu se buď zabít pomocí hladovky, nebo jet do Švýcarska,“ nastínil své uvažování Nicklinson.   

Na svou poslední cestu do země, která eutanázii umožňuje, se už někteří Britové vydali. Nicklinson na ni ale nemá peníze. Navíc své právo na smrt si chce vydobýt doma v Británii.

Ochromený Brit požádá u soudu o eutanázii (zdroj: ČT24)