Izrael po nedělních útocích uzavřel palestinský Ramalláh

Poprvé od vypuknutí současné vlny izraelsko-palestinského násilí omezila izraelská armáda vjezd a výjezd z palestinského města Ramalláh. To slouží jako správní středisko Západního břehu Jordánu. Izrael tak reaguje na nedělní útoky, při kterých byli palestinským policistou postřeleni tři izraelští vojáci.

Od října 2015 je to poprvé, kdy je Ramalláh obehnán izraelskými vojenskými kontrolami. Z Ramalláhu se tak dostanou pouze lidé s pracovním povolením pro Izrael, přepravci zboží, nemocní a palestinští představitelé. Vstup byl zakázán všem kromě obyvatel města a izraelských Arabů.

Bezpečnostní představitelé Izraele se k tomuto kroku rozhodli po nedělním incidentu, při němž palestinský policista Amjad Abu Omar postřelil tři izraelské vojáky. Izraelský voják útočníka zastřelil. Jeden z postřelených utrpěl vážná zranění.

Omar byl zaměstnán jako osobní strážce palestinského generálního prokurátora a podle tisku tak panují obavy, aby se členové palestinských bezpečnostních sil neobrátili proti Izraelcům.

Palestinci: Jde o kolektivní vinu

Palestinci namítají, že Izrael uplatňuje princip kolektivní viny. Mnoho z nich si také stěžovalo, že represe, kterou Izrael zavádí po každém dalším útoku na Izraelce, nikdy nepostihne palestinské vedení, ale obyčejné lidi. „Neměli by trestat celý Ramalláh za jednoho policistu, který útočil,“ řekl mluvčí palestinské policie Adnan Damiri.

Armáda zatím neoznámila, kdy budou opatření odvolána. Její mluvčí pouze sdělil, že se bude rozhodovat podle aktuální situace.

Násilnosti mezi Izraelci a Palestinci si od začátku října vyžádaly životy téměř dvou set lidí. Přes sto padesát z nich jsou Palestinci, z nichž většinu tvoří přistižení útočníci. Při většině incidentů od loňského podzimu Palestinci útočili noži nebo automobily. Další takový případ je hlášen také dnes. Mladý Palestinec z vesnice Džamál se snažil napadnout nožem izraelského vojáka a byl zastřelen.

  • Ramalláh leží přibližně deset kilometrů severně od Jeruzaléma. Město slouží jako správní středisko Západního břehu, na kterém má v budoucnu vzniknout samostatný palestinský stát. Žije zde zhruba 25 tisíc obyvatel.