Zaorálek si v Egyptě notoval se syrskou opozicí: Utrpení Syřanů musí skončit

Ukončení násilí v Sýrii a návrat syrských uprchlíků domů – k normálnímu životu. To jsou priority, na nichž se shodl šéf české diplomacie se zástupci takzvané káhirské platformy syrské opozice. Zaorálek v Egyptě vyzdvihl význam rozhovorů mezi zástupci opozice a Damašku, které se nyní konají v Ženevě.

Syrská opozice dorazila do Ženevy v sobotu. Rozhovory by nejprve měly probíhat zprostředkovaně. Opozice žádá v první řadě ukončit bombardování civilistů a obléhání měst, v nichž živoří tisíce Syřanů.

„Máme zájem na tom, aby nynější rozhovory v Ženevě umožnily vznik reprezentativní opozice. Ta by měla být partnerem jednání, která povedou k zastavení násilí a vytvoření poměrů, které umožní Syřanům vrátit se domů a začít žít normální život,“ konstatoval Zaorálek.

„Potvrdili jsme si, že základní cíle vidí představitelé syrské národní opozice tady v Káhiře stejně jako my,“ pokračoval ministr zahraničí.

Shoda panuje v tom, že je potřeba ukončit v Sýrii utrpení, najít dohodu, která umožní volby a způsob, jak budou muset odejít ti, kteří za to, co se děje v Sýrii, nesou zodpovědnost.

„Myslím, že (syrský prezident) Bašár Asad musí odstoupit a přenechat své místo novým lidem. Asad nedodržel své sliby, stal se diktátorem, hlavním představitelem korupce a neposlouchal své vlastní lidi,“ řekl syrský herec Džamál Sulajmán.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zaorálka doprovází 23 zástupců tuzemských firem. Jde zejména o společnosti z obranného a leteckého průmyslu. Během jeho návštěvy bylo podepsáno memorandum o spolupráci mezi oběma obchodními a hospodářskými komorami.

„To by mělo ještě více otevřít egyptský trh. České firmy, obzvlášť ty strojírenské, tu mají opravdu dobrý zvuk, takže jde o to navýšit spolupráci, která už v roce 2014 dosáhla rekordní úrovně kolem půl miliardy dolarů,“ poznamenal zpravodaj ČT Jakub Szántó s tím, že Egypt je nejvýznamnějším arabským partnerem České republiky.

Zaorálek bude jednat se Sisím o spolupráci na egyptologické výstavě

Zaorálek také navštívil českou egyptologickou misi v Abúsíru jihozápadně od Káhiry. Už zhruba 55 let tam provádí archeologický výzkum Český egyptologický ústav Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Na expedici se každý rok vystřídá zhruba 40 specialistů z různých zemí. „Máme tady dva velké týmy z Japonska, americký tým, spoustu dalších odborníků i z českých univerzit,“ prohlásil ředitel Českého egyptologického ústavu Miroslav Bárta.

Čeští archeologové mají na svém kontě množství významných objevů. Například loni na začátku ledna egyptské ministerstvo pro památky oznámilo, že Češi našli hrobku dosud nedoložené královny Chentkaus III., manželky faraona Raneferefa.

Pokud jde o naše expedice, tak vždycky se dá očekávat nějaký minimálně zajímavý objev a já jsem poměrně optimistický, pokud jde o nadcházející sezonu.
Miroslav Bárta
ředitel Českého egyptologického ústavu

Egypťané již schválili 90 procent předmětů, které by čeští archeologové rádi vystavili na rozsáhlé výstavě nazvané Říše slunce: Abúsír v době stavitelů pyramid, která se uskuteční ve zrekonstruované budově Národního muzea v Praze v roce 2019.

Měla by se rozkládat na tisíci metrech čtverečních a mělo by na ní být vystaveno 100 až 150 artefaktů. „Výstava, kterou plánujeme, by byla také obrovskou propagací Egypta,“ uvedl Zaorálek. O spolupráci bude v pondělí jednat se svým egyptským protějškem a rovněž s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím.