Europol: Na 10 tisíc zmizelých dětských uprchlíků mají zálusk gangy

Během migrační krize, která loni zasáhla Evropu, se ztratilo odhadem 10 tisíc dětských uprchlíků. Informoval o tom Europol, který varuje, že řady nezletilých se už zřejmě zmocnily zločinecké gangy, aby je využily k prostituci a otrocké práci.

Šéf štábu Europolu Brian Donald upozorňuje, že se po registraci vytratily tisíce nezletilých bez doprovodu, kteří jsou velmi zranitelní. Podle Donalda zmizelo jen v Itálii na pět tisíc dětí, ve Švédsku zhruba tisícovka. Na uprchlíky přitom cílí zločinecké gangy.

„Mluvíme tu asi o deseti tisících dětí. Ne všechny zneužívají kriminálníci, někteří možná skončily u rodiny. My prostě nevíme, kde jsou, co dělají a s kým jsou,“ podotkl Donald.

Velké množství dětí bez doprovodu se ukázalo být jedním z největších problémů současné uprchlické krize, píše Guardian. Podle organizace Save the Children vstoupilo loni na půdu starého kontinentu asi 26 tisíc nezletilých bez doprovodu.

Dětští uprchlíci
Zdroj: Frederik Sadones/ČTK/ZUMA

Podle Europolu tvořili 27 procent ze zhruba milionu uprchlíků právě nezletilí. „Ať už se registrovaly nebo ne, jde tu o 270 tisíc dětí,“ poznamenal Donald.

Ve Velké Británii se loni zdvojnásobil počet dětí, které zmizely velmi brzy po příchodu do země. „Nezletilé osoby bez doprovodu z oblastí konfliktů jsou zdaleka nejzranitelnější část populace, ať už byly poslány do Evropy předem, aby sem pak dostaly rodinu, nebo utekly s rodinnými příslušníky,“ konstatovala Mariyana Berketová z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Europol má prý důkazy o tom, že některé děti bez doprovodu byly v Evropě pohlavně zneužívány. Několik lidí bylo v této souvislosti zadrženo v Maďarsku a Německu. Během posledního roku a půl se podle Donalda vytvořila celoevropská zločinecká struktura, která cílí na uprchlíky.

Policie také zjistila, že se často prolínají skupiny pašeráků lidí s gangy, které využívají migranty jako otroky a také na sexuální služby. „Ti, kteří se aktivně podíleli na pašování lidí, se nyní objevují v našich databázích v souvislosti s převaděčstvím,“ řekl Donald.

Vyzval proto veřejnost, aby si této problematiky více všímala: pohřešované děti podle Donalda nejspíš nepřežívají někde v lesích, ale ve svých komunitách, kde by také mohlo docházet k jejich zneužívání.

Zachránění uprchlíci
Zdroj: Reuters/Darrin Zammit Lupi

Chaos na řecké hranici

Evropa si s běženci stále neví rady. Minulý rok schválila povinné kvóty na přerozdělení uprchlíků z Řecka a Itálie, místo desetitisíců lidí bylo ale přerozděleno jen pár stovek běženců. Zatím nefungují ani takzvané hotspoty, kde se mají uprchlíci registrovat. V Řecku místo pěti funguje jeden – Atény ale slibují, že od března budou tato centra plně funkční.

Brusel nedávno kritizoval Řecko za to, že nedostatečně chrání hranice Schengenu. V této souvislosti se už nějakou dobu hovoří o tom, že by Řecko mohlo být nakonec ze Schengenu i vyloučeno. Atény se brání a tvrdí, že by měla EU víc pomáhat. Obviňuje také Turky, že migranty neberou zpátky.