Vietnamská vládnoucí strana drží dál přísný směr – reformní kandidát neuspěl

V čele vládnoucí komunistické strany Vietnamu zůstává vše při starém. Na sjezdu byl opět zvolen její dosavadní vůdce, konzervativní ideolog Nguyen Phu Trong. Stalo se tak poté, co v pondělí vzdal souboj o nejdůležitější politickou funkci v zemi premiér Nguyen Tan Dung – ten má naopak pověst moderního politika se vstřícným postojem k USA i k volnému trhu.

Generálního tajemníka strany volil v rámci stranického sjezdu pouze ústřední výbor. Ve Vietnamu platí politický systém jedné strany a sjezd komunistů se zde koná jednou za pět let. Letos se ho od 21. do 28. ledna účastní 1510 delegátů, kteří jednají za zavřenými dveřmi v metropoli Hanoji.

Účastníci sjezdu by měli také zvolit nového premiéra a prezidenta Vietnamu. Obměna vedení ale podle agentury AP bude znamenat pro politiku v zemi jen minimální změnu.

Očekává se, že Trong bude pokračovat v hospodářských reformách, které zahájil premiér Dung, a navzdory tomu, že je označován za pročínského politika, se patrně nebude Pekingu bezvýhradně podřizovat. Riskoval by tím totiž silný hněv řadových občanů.

Události: Vietnam zůstává věrný socialismu (zdroj: ČT24)

Vietnam je druhou nejrychleji rostoucí ekonomikou v Asii a pro podnikatele může být ještě zajímavější než sousední Čína, která kvůli zdražující pracovní síle a rostoucím výrobním nákladům ztrácí na konkurenceschopnosti. Ekonomická síla je na jihu Vietnamu, politická zůstává na severu. A zatímco ekonomické reformy budou pokračovat, politické jsou v nedohlednu.