V Seredi se otevřelo první muzeum holocaustu na Slovensku

Nový vzpomínkový komplex vznikl v bývalém koncentračním a pracovním táboře v Seredi, který má od nynějška fungovat nejen jako pietní místo, ale také vzdělávací centrum pro zájemce o dějiny židovské genocidy. Expozici společně otevřeli premiéři Slovenska a Česka.

Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil také Naftali Fürst, který byl v sereďském táboru vězněn. „Jedna noc se mi vryla hluboko do paměti. Strážci nám poručili, abychom celou noc běhali venku. Při běhu nás bili a polévali studenou vodou. Do baráků jsme se už nevrátili všichni,“ řekl v projevu.

Pracovní a koncentrační tábor v Seredi je jediným zachovalým z táborů, které byly za války vybudovány na Slovensku a z nichž byly vypravovány deportační vlaky do koncentračních táborů. Podobnou funkci zastávaly tábory v Novákách a ve Vyhnicích, ze kterých ale prakticky nic nezůstalo. Sereďský tábor fungoval od roku 1941 do roku 1945, prošlo jím na 16 tisíc Židů.

Sereď se stala prvním slovenským muzeem holocaustu (zdroj: ČT24)

V tamním areálu se nachází pět budov, veřejnosti budou přístupné zatím dvě stavby. V jedné je připravena expozice zaměřená na „řešení“ židovské otázky na Slovensku v letech 1938 až 1945, v další je vzdělávací centrum. Po dokončení rekonstrukce další budovy tam bude umístěn památník zavražděným Židům ze Slovenska. Počítá se také se zřízením expozice ubytování vězňů a jejich pracovišť.

Objekt byl k účelům vytvoření muzea zrekonstruován za přispění peněz z evropských fondů. Slavnostní otevření se uskuteční u příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu, který připadá na 27. ledna.

Dílna pracovního tábora v Seredi
Zdroj: ČTK

Slovenský premiér Fico se již v minulosti omluvil za pronásledování Židů za druhé světové války, ke kterému došlo na území tehdejšího slovenského státu. Válečná Slovenská republika byla pod silným vlivem nacistického Německa.