Asadovi vojáci mají na svědomí 8 500 životů

Damašek/Rijád – Při nepokojích v Sýrii dle exilové opozice dosud zahynulo na 8 500 lidí. Přes šest tisíc byli civilisté, zbytek pak vojáci, policisté nebo dezertéři. Armáda podle ní začala přesunovat tanky a vojáky na sever, do provincie Idlib. Situace v zemi zmítané násilím se dnes intenzivně probírá na diplomatickém poli. Třídenní návštěvu v zemi zahájila ředitelka humanitárních operací OSN Valerie Amosová, které v cestě předtím syrské úřady zabránily. Amosová kromě prohlídky oblastí postižených násilím usiluje o to, aby do země mohla proudit humanitární pomoc. Jednání o Sýrii nezávisle probíhají také v Rijádu a Káhiře.

Amosová má jako první nezaujatá oficiální činitelka ze zahraničí podat mimo jiné zprávu o situaci v homské čtvrti Bábá Amr, do níž dnes zavítala. Představilo se jí prakticky vylidněné město. Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim po jednání s ní řekl, že Damašek chce spolupracovat s humanitární misí OSN. 

V Homsu milice vraždí lidi, Červený půlměsíc

Syrská armáda v noci na dnešek ostřelovala části Homsu, v nichž jsou příznivci opozice. Podle svědků citovaných agenturou Reuters milice v Bábá Amru vraždí. V úterý tam bylo k smrti ubodáno sedm lidí, mezi nimi desetiletý chlapec. Do čtvrti, kterou vojáci dobyli 1. března, se podařilo podle Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) dostat syrskému Červenému půlměsíci. Tým zůstal na místě jen asi 45 minut. Podle jednoho z jeho členů většina obyvatel opustila oblast a uchýlila se do jiných částí města nebo do okolí.

Konvoj Mezinárodního Červeného kříže mezitím na povolení od syrských úřadů pro vjezd do čtvrti už od pátku čeká. Podle aktivistů se syrští vojáci po jejím ovládnutí dopouštějí masakrů na tamních obyvatelích. Damašek naopak vidí situaci opačně a ze spousty mrtvých viní rebely.

Do Idlibu zamířilo přes 40 tanků a víc než 130 aut s vojáky. Opozice se domnívá, že armáda se chce po Homsu zaměřit na další centra odboje. Vyzvala odpůrce režimu z Damašku, Hamá a Halabu, aby se pokusili situaci Idlibu ulehčit. V provolání také vyzývá svět a Ligu arabských států, aby zabránili opakování masakrů, jež zažil Bábá Amr.

Sýrie - nepokoje v Homsu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Zatímco se Bábá Amr postupně mění v město duchů, na jiných místech v zemi protesty proti režimu prezidenta Bašara Asada pokračují. Podporu Syřanům vyjádřila i americká ministryně zahraničí Hilary Clintonová: „Je nejvyšší čas skončit s Asadovým režimem a postavit se proti tomuto krveprolití a vzhlížet k lepší budoucnosti. Vyzýváme všechny národy, aby společně podpořili demokratickou snahu všech Syřanů,“ prohlásila.

V saúdskoarabské metropoli Rijádu se koná schůzka ministrů zahraničí arabských zemí Perského zálivu, kam byl pozván i šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Obě strany si vyjasňují postoje vzhledem k tomu, že arabské státy začaly volat po zbrojní podpoře syrských povstalců, zatímco Moskva nadále podporuje režim prezidenta Bašára Asada.
   
Jednají také zástupci arabských zemí v egyptské metropoli Káhiře, kam zamířil i zvláštní vyslanec OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Kofi Annan. Rozhovory potrvají do čtvrtka.

Ke státům, které uzavřely svá zastupitelství v Damašku, se nově připojilo Španělsko. Zájmy Madridu budou nyní zastupovat dva diplomaté, které Španělsko ponechá v delegaci Evropské unie v Damašku. Svá zastupitelství zavřely už předtím Británie, Kanada, USA a Francie.