Odtrhne se Kyrenaika od Libye?

Benghází - Kmenoví vůdci na východě Libye vyhlásili částečnou autonomii. Region je bohatý na ropu a podle místních ho Tripolis desítky let zneužíval. Přechodná národní rada (NTC) s krokem nesouhlasí, protože podle ní ohrožuje jednotu země a může vést k rozpadu Libye. Autonomii prý podporují i místní ozbrojené síly. I když je prohlášení právně nezávazné, mohlo by zhoršit vztahy Benghází a Tripolisu. Centralizaci Libye zahájil ke konci své vlády libyjský král Idrís I., svržený vůdce Muammar Kaddáfí ji po převratu v roce 1969 ještě prohloubil.

Slavnostní vyhlášení poloautonomního regionu pod heslem Kongres lidí z Kyrenaiky (historické označení pro oblast východní Libye) se konalo poblíž Benghází a účastnily se ho tisíce představitelů hlavních kmenů, velitelů milic a politiků.

„Federálním systémem chceme zabránit rozdělení Libye. Toto úžasné administrativní dělení dává všem regionům jejich práva pod jednou jedinou ústavou,“ tvrdí Ahmed Al-Saity, zakládající člen Kongresu Kyrenaiky.

Zazněly také výzvy k ukončení politiky nadvlády Tripolisu, kterou oblast zažívala za režimu Muammara Kaddáfího. Zároveň byla jmenována nová rada, která by měla spravovat nový region rozkládající se od pobřežního města Syrty až po egyptské hranice.

Předsedou rady se stal nejdéle vězněný politický nepřítel Kaddáfího režimu Ahmad Zubajr, který je zároveň členem NTC. Zubajr přislíbil nejen chránit práva regionu, ale také respektovat zahraniční politiku Libye podle kroků NTC.

Shromáždění odmítlo volební zákon, podle něhož východní části země připadá 60 křesel z celkových 200 ve shromáždění, které má být zvoleno v červnu. Účastníci nicméně upozorňovali, že věří v jednotnou Libyi. Sami chtějí spravovat místní zdravotnictví a školství, otázky bezpečnosti, obrany a zahraniční politiky naopak přenechat Tripolisu.

Kongres lidí z Kyrenaiky
Zdroj: ČT24

Libyjská provincie Kyrenajka sestavila koncil, který bude spravovat její vnitřní záležitosti. Oblast bohatá na ropu tak učinila první krok k autonomii. Přechodná národní rada už varovala, že to může vést k rozpadu země, která se teprve před půl rokem vymanila z desetiletí vlády Muammara Kaddáfího. „Dřív nebo později by to vedlo k rozdělení Libye. Vůdci kmenů jenom hledají způsob, jak se v novém režimu, který počítá s politickými stranami, uplatnit. Chtějí ukrást revoluci,“ myslí si odpůrce federalizace Abdul Salam Mohamed.

Kyrenaika je historické území na východě Libye. V počáteční fázi samostatného státu (1951-1963) byla jednou ze tří autonomních provincií. Název je odvozen od starověké řecké osady Kyréné, založené v 7. století př. n. l. V arabštině se pro tento region vžil název Barka.

Východ Libye vyhlásil částečnou autonomii (zdroj: ČT24)