Humanitární konvoj se do homské čtvrti Babá Amr nedostal

Damašek – Zraněná novinářka Edith Bouvierová a fotograf William Daniels už doletěli domů do Francie. V noci se jim jako posledním západním novinářům podařilo opustit syrský Homs. Syrská armáda ale zabránila mezinárodnímu konvoji s humanitární pomocí ve vjezdu do čtvrti Bábá Amr v Homsu, kterou ve čtvrtek obsadila. Oznámil to ze Ženevy Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK), který konvoj sedmi kamionů ve spolupráci s místním Červeným půlměsícem do Homsu vypravil. Obyvatelé města strádají po jeho několikatýdenním bombardování, které v něm vyvolalo humanitární krizi. Syrská opozice dnes vyzvala k demonstracím, které by podpořily přísun zbraní ze zahraničí k povstalecké Syrské svobodné armádě.

Předseda MVČK Jakob Kellenberger označil znepřístupnění konvoje za nepřijatelné. Dodal, že
konvoj počká na místě přes noc v naději, že do postižené čtvrti bude moci v brzké době přece jen vjet. Syrská vláda ve čtvrtek cestu do Homsu konvoji povolila. Šéf operací Červeného půlměsíce Chálid Arksusí sdělil, že do Homsu byly poslány potraviny, léky, přikrývky, dětské mléko a další potřebné věci.

Syrské síly dnes pokračovaly v krveprolití, které si vyžádalo asi 25 mrtvých. Zasahovaly i proti tisícovkám dalších lidí, kteří protestovali v ulicích Damašku a dalších měst. Syrské bezpečnostní síly dnes střelbou z minometu zabily nejméně deset demonstrantů ve městě Rastan. Dalších deset osob se stalo obětí soustředěné palby ve čtvrti Bábá Amr v městě Homs. Protesty se konaly i v jiných městech v Sýrii.

Převoz zraněné novinářky Bouvierové
Zdroj: ČTK/AP/Zacharie Scheurer

Z Homsu se podařilo evakuovat dva francouzské novináře. Uprostřed noci dorazil konvoj se zraněnou francouzskou novinářkou k nemocnici v libanonském Bejrútu. Povstalci Edith Bouvierovou ze syrského Homsu dostali spolu s fotografem Williamem Danielsem.

Edith Bouvierová byla zraněna minulý týden při bombardování ve stejném domě, ve kterém zemřeli novináři Marie Colvinová a Rémi Ochlik. Jejich těla povstalci v pondělí údajně pohřbili. Zprávu zveřejnili na sociálních sítích. „Jsme v jednom z parků čtvrti Bábá Amr. Nemůžeme její tělo dál uchovávat v chladu, protože syrská armáda sem nedovolila vstup Červenému kříži a my nemáme elektřinu pro chlazení v mrazicím boxu,“ řekl lékař Mohammed Ahmed.

Edith Bouvierová
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Podle agentury AFP byla sanitkami syrského Červeného půlměsíce odvezena z Homsu do metropole Damašku těla dvou zabitých zahraničních novinářů, a sice Američanky Marie Colvinové a Francouze Rémiho Ochlika. Oba přišli o život při bombardování pozic rebelů v Homsu syrskými silami 22. února. Syrské úřady hodlají ostatky po jejich identifikaci pomocí vzorků DNA odevzdat zástupcům zemí jejich původu.

Syrská armáda pátrá po zbytcích povstalců ve čtvrti Bábá Amr ve městě Homs. Rebelové se odtamtud po několikatýdenních bojích stáhli. Téměř po měsíc dlouhém ostřelování je situace v Bábá Amru kritická. Ve čtvrti s původně sto tisíci obyvateli zůstalo několik tisíc lidí. „Velmi naléhavě potřebují humanitární pomoc. Především jídlo, vodu a zvlášť je nutné evakuovat zraněné a nemocné,“ tvrdí Hišám Hasan, mluvčí Červeného kříže.

„Vezeme do Homsu potraviny, léky, přikrývky, dětské mléko a další věci,“ oznámil šéf operací Červeného půlměsíce Chálid Arksusí. Přísun pomoci umožnil fakt, že syrské úřady vyhověly žádosti Červeného kříže o „humanitární příměří“. Zahraniční konvoj by měl z města odvézt i těla tří cizinců, jejichž ostatky našla syrská armáda.   

Opozice v reakci na přetrvávající nečinnost mezinárodního společenství vyzvala syrské a další arabské podnikatele, aby povstalce financovali a vyzbrojovali. V povstalecké armádě podle opozice bojuje 20 tisíc vojáků zběhlých ze syrské armády. 

Pro vyzbrojování opozice se dnes vyslovil francouzský prezident Nicolas Sarkozy, ovšem ale pod podmínkou, že Rada bezpečnosti OSN schválí příslušnou rezoluci. „Ale neuděláme nic, dokud nebude rezoluce Rady bezpečnosti. Nepřipadá v úvahu jednat přímo či nepřímo, dokud Rada bezpečnosti nestanoví… právní podmínky dalšího kroku ve vztahu k Sýrii, ať se jedná o humanitární zóny, o dodávky zbraní pro opozici nebo o koridory,“ zdůraznil Sarkozy.

Rada bezpečnosti OSN vyzvala Damašek, aby do krizových míst pustil pomoc. Všech 15 členů odsoudilo zhoršující se humanitární situaci. Po měsících sporů se tentokrát přidaly i Rusko a Čína, které dřív vetovaly dvě protisyrské rezoluce. Vyjednat řešení krize chce v Damašku zvláštní vyslanec OSN a Ligy arabských států Kofi Annan. Jedenáctiměsíční povstání stálo podle odhadů životy víc než sedm a půl tisíce lidí.

Nejvyšší představitelé států Evropské unie dnes varovali Damašek, že se bude muset zodpovídat ze svých „hrůzných“ činů. Britský premiér David Cameron dnes prohlásil, že syrský režim by měl být za své činy odpovědný. „Je potřeba začít sbírat důkazy, aby jednou – a je jedno, jak dlouho to potrvá – nastal pro tento strašlivý režim den zúčtování,“ řekl. Británie tento týden oznámila, že stahuje ze Sýrie z bezpečnostních důvodů všechny zbývající diplomaty. Nepřerušuje však diplomatické vztahy se Sýrií.

Ruský premiér Vladimir Putin soudí, že v Sýrii je občanská válka, která by se neměla podporovat, ale řešit tak, že se znepřátelené strany přinutí k tomu, aby sjednaly smír.