Belgičtí lékaři voperovali titanovou čelist na míru

Brusel – Unikátní operaci realizoval tým belgických lékařů, když třiaosmdesátileté pacientce v rekordním čase tří hodin úspěšně voperoval titanový implantát spodní čelisti. Jednalo se o první operaci svého druhu, neboť sanici lékaři pacientce namodelovali na míru. Díky tomu mohla žena mluvit, jíst a polykat bezprostředně po operaci. Ocenění za inovace se dostalo také společnosti LayerWise, která implantát pomocí moderních technologií včetně 3D tiskárny vyrobila.

Pacientku o čelist připravil hnisavý zánět kostní dřeně. Lékaři z výzkumné společnosti BIOMED při univerzitě v Hasseltu původní sanici nejprve naskenovali, posléze se vytvořil a doladil počítačový trojrozměrný model. Jeho výrobu lékaři zadali firmě LayerWise, která se specializuje na zakázkové výrobky z kovu. Díky MRI skennerům, počítačovému modelování a 3D tiskárně navržené pro tvorbu z kovu byl celý implantát hotový do tří dnů.

„Technologie udělaly obrovský skok kupředu k výrobě perfektně padnoucích individuálních náhrad. Výhodou je, že nemusíte vyrábět desetitisícové série, aby se vám takový postup ekonomicky vyplatil,“ konstatoval ředitel společnosti LayerWise Peter Mercelis. „Navíc je obrovská skupina pacientů, kteří potřebují implantáty přesně na míru. Teď totiž lékaři vybírají z už hotových zásob, které jsou jen v určitých velikostech a nejsou uzpůsobené jednotlivým příjemcům.“

  • Voperování titanové čelisti zdroj: ČT24
  • Titanová čelist zdroj: ČT24

Pacientka po operaci mohla odejít domů

Implantát vážící 107 gramů stál téměř čtvrt milionu korun. Oproti tomu operace, která obvykle trvá až dvanáct hodin, tentokrát proběhla během hodin tří a potřeba nebyla ani následná hospitalizace. Lékařský tým dohlíží pouze na usazování nových zubů. „Pacientka podstoupila jen velice krátkou operaci, během které jsme jí ale zrekonstruovali i čelistní kloub. Při mikro-chirurgických zákrocích vždy napravujete jen malou část sanice, my jsme to ale zvládli i s kloubem najednou,“ informoval lékař z výzkumné společnosti BIOMED Jules Poukens. Vedle toho, že čelist byla modelována na míru, sehrál svou roli i materiál – lidské tělo totiž titan bez problémů přijímá.

Lékaři teď uvažují také nad možností vyrábět stejnou technikou protézy i z jiných materiálů. Ty porézní by mohly například srůstat s původní kostí, zvažuje se ale i využití nových technologií pro výrobu a modelování umělé lidské tkáně. „Stejnou techniku můžeme použít například pro výrobu umělých náhrad kyčelních, kolenních nebo loketních kloubů. Dokonce i pro cévní chirurgii. Můžeme vytisknout novou srdeční chlopeň a nechat ji srůst s dalšími buňkami, až budeme mít úplně novou chlopeň na míru,“ přednesl vize belgických lékařů Ivo Lambrichts z výzkumné společnosti BIOMED.

Titanová čelist pro boxery (zdroj: ČT24)