Argentinská prezidentka nechce v zemi britské výrobky

Buenos Aires - Spor o Falklandské ostrovy začíná přerůstat v obchodní válku. Argentinská ministryně průmyslu Débora Giorgiová vyzvala domácí společnosti, aby přestaly dovážet britské výrobky. Její země kritizuje, že Británie v poslední době zvýšila vojenskou přítomnost v oblasti kolem Falkland. Londýn to popírá. Odmítá také vyjednávat o argentinské svrchovanosti nad ostrovy, dokud o to nepožádají sami obyvatelé. Před třiceti lety spolu obě země o ostrovy válčily. Británie vyhrála. Britské ministerstvo zahraničí dnes předvolalo argentinského charge d'affaires v Londýně, aby požadovalo vysvětlení celé záležitosti.

Spor nyní hrozí přerůst i v obchodní válku. Giorgiová podle zdrojů ministerstva hovořila s nejméně dvaceti představiteli byznysu, kteří dovážejí britské zboží. Ministryně jim řekla, aby si našli nové dodavatele, kteří respektují suverenitu a zdroje Argentiny.

Britské výrobky jsou v Argentině v oblibě

Dovoz z Británie do Argentiny přitom údajně od ledna do listopadu loňského roku vzrostl o 40 procent. „Vláda vysílá signál těm, kteří stále využívají kolonialismus jako způsob k získání přístupu k přírodním zdrojům druhých,“ uvedl zdroj z argentinského ministerstva průmyslu.

Falklandské (Malvínské) ostrovy
Zdroj: ČT24

Giorgiová s podnikateli hovořila den poté, co úřady teritoria Tierra del Fuego (Ohňová země) zakázaly dvěma britským výletním lodím vjezd do přístavu.

Británie ostrovy objevila a stala se jejich prvním vlastníkem už koncem 16. století, tedy stovky let předtím, než se Argentina zrodila. Téměř o dvě století později je obsadila španělská koruna, ale když se její koloniální panství v Americe rozpadlo, nárok začala vznášet nově vzniklá Argentina. Ta ostrovy obsadila na necelých 14 let, než je v roce 1833 znovu ovládla Británie. V roce 1982 válku o ostrovy rozpoutala argentinská vojenská junta, která se dočkala prohry a ponížení, jež urychlily návrat země k demokratickému systému.

Britské ministerstvo zahraničí dnes předvolalo argentinského charge d'affaires v Londýně, aby požadovalo vysvětlení. Mluvčí ministerstva dále uvedla, že znepokojivý vývoj ve vztazích obou zemí hodlá Británie posoudit i se svými blízkými partnery. Británie také vyzvala Evropskou unii, aby vyjádřila znepokojení ohledně výzev Argentiny k zastavení dovozu britského zboží.

Argentina z Británie dováží zejména produkty pro chemický, farmaceutický a automobilový průmysl. Do monarchie naopak vyváží sojový olej a mouku, víno, kukuřici a bezešvé trubky.