Učitelka poslala Mexičana zpět do Mexika, učit může po pauze dál

Arlington - V texaském Arlingtonu řešila školní rada dilema, zda je významnější čtvrt století vzorné učitelské práce, nebo jedna věta s rasovým podtextem. Dvojnásobná „učitelka roku“ nesměla téměř půl roku do třídy kvůli nevhodné poznámce na adresu mexického žáka. Ten se dožadoval komunikace ve španělštině.

Shirley Bunnová plakala dojetím, když se mohla po pěti měsících vrátit před tabuli. Dvaašedesátiletou učitelku matematiky v září připravila o práci poznámka na adresu mexického studenta. 

Problémový osmák se při psaní testu opakovaně dožadoval zadání ve španělštině. Dvojnásobné učitelce roku ujely nervy a na jeho výkřik „Jsem Mexičan!“ reagovala slovy „Tak se vrať do Mexika!“. „Učitel by tohle žákovi neměl říkat. Za žádnou cenu. To je nepřijatelné,“ prohlásila Roxanne Densonová, matka jednoho ze studentů. 

Kantorka se 24letou praxí nesměla učit a čekala na verdikt správní rady. Ta vyslechla argumenty obou stran. Její obhájci poukazovali na její oddanost studentům či nadšení, s nímž učila. Podle odpůrců ale rasismus nemá ve škole ani ve společnosti místo. 

Pět ze sedmi členů nakonec hlasovalo, aby si Bunnová mohla znovu stoupnout za katedru, i když na jiné škole. „Ulevilo se mi. Jsem připravená vrátit se do třídy,“ konstatovala učitelka. 

Reportáž Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)

Vyloučení učitelů kvůli rasistickým poznámkám není ve Spojených státech ojedinělé. Vloni v září se ho na Floridě dočkal učitel třídy plné sedmiletých Afroameričanů. Říkal jim „můj černý národ“. Jediného bělocha pak oslovoval „bílý kluk“.