Britům se v EU přestává líbit. Brexit už chce víc než polovina lidí

Pro vystoupení Velké Británie z Evropské unie by v referendu hlasovalo 53 procent voličů. Vyplývá to z průzkumu institutu Survation zveřejněného listem Mail on Sunday. Od loňských parlamentních voleb počet příznivců takzvaného Brexitu stoupá.

Průzkumu institutu Survation se koncem týdne zúčastnilo tisíc respondentů. Podíl 53 procent příznivců vystoupení Británie z EU oproti 47 procentům zastánců vznikl s vyloučením nerozhodnutých voličů. V případě, že by do šetření byli zahrnuti i ti, kdo nemají jasný názor, by byl poměr příznivců a odpůrců 42 ku 38 procentům, nerozhodnutých bylo 20 procent.

Podle Mail On Sunday jde o šokující výsledky, které je možné dát do souvislosti s migrační vlnou, silvestrovskými útoky v Kolíně nad Rýnem a dalších městech a atentáty v Paříži. Ve stejném průzkumu loni v květnu byl totiž poměr hlasů přesně opačný. 53 procent Britů chtělo v EU zůstat.

Výsledek může ovlivnit proevropské Skotsko

Podle zpravodaje České televize v Británii Ivana Kytky ale průzkum zřejmě ještě neodráží fakt, že dva bývalí význační euroskeptici - exministr zahraničí William Hague a současný ministr zahraničí Philip Hammond - se otevřeně vyslovili pro setrvání Británie v Evropské unii. 

Britové si také začínají uvědomovat, že odchod z Unie by mohl znamenat i rozpad království. Skotsko je totiž velmi proevropské.  V případě odchodu Británie z EU by tak podle Kytky bylo jen otázkou času, kdy by vyhlásilo další referendum o nezávislosti země, která by v Unii chtěla zůstat.   

Cameron chce s EU vyjednat volnější vztah

Premiér David Cameron slíbil referendum do konce roku 2017. Mezitím se s evropskými partnery snaží vyjednat některé změny ve fungování Unie a volnější vztah Británie s unijními institucemi. V případě jejich souhlasu by to podle něj v referendu posílilo zastánce setrvání země v Unii.

Cameron své požadavky poslal loni na podzim šéfovi unijních summitů Donaldu Tuskovi. Nejspornějším bodem je snaha Londýna omezit sociální dávky pro přistěhovalce z ostatních zemí EU. Cameron chce i větší pravomoci národních parlamentů, změny ve fungování eurozóny a menší zapojení do evropské integrace.

Dohoda s členskými zeměmi by mohla vzniknout na únorovém summitu, poté zřejmě britský premiér oznámí termín referenda. Pokud by se ale konalo už v létě, mohla by mít na výsledek vliv další vlna uprchlíků, která míří do Evropy a čeká se, že bude v létě kulminovat.