Belgie v pohotovosti: Při prvním výročí razie ve Verviers mohou zaútočit teroristé

Belgické bezpečnostní složky jsou v pohotovosti kvůli prvnímu výročí rozbití teroristické buňky v belgickém Verviers. Federální prokurátor Frédéric Van Leeuw varoval, že by zemi mohl hrozit teroristický útok - podobně jako nedávno ve Francii kvůli výročí atentátu na redakci časopisu Charlie Hebdo.

Z preventivních důvodů město zavřelo až do pondělí šest svých policejních služeben ve snaze omezit riziko pro belgické policisty i veřejnost. V Belgii je podle statistik v přepočtu na obyvatele největší počet radikálů, kteří se zapojili do bojů po boku syrských islamistů. V zemi nadále platí třetí stupeň ze čtyřstupňové škály bezpečnostní hrozby, Belgičané ale přísnější opatření výraznou většinou podporují.

Rok od zásahu ve Verviers: Jak změnily hrozby terorismu Belgii? (zdroj: ČT24)

Co se stalo před rokem ve Verviers?

Loni 15. ledna provedly belgické protiteroristické jednotky zátah proti islamistům ve Verviers na východě země. Ve městě je silná přestěhovalecká komunita, pro džihádisty je proto snazší zde najít úkryt. Z příslušnosti k teroristické organizaci bylo obviněno osm lidí, kteří bojovali v Sýrii a verbovali v Belgii nové bojovníky. Při zásahu zemřeli dva z nich. Odposlechy prokázaly, že se teroristé bavili o plánovaných útocích - jeden z nich proti policejní stanici v bruselské čtvrti Molenbeek.

Přesně před rokem uskutečnila policie v Belgii velký protiteroristický zásah (zdroj: ČT24)

Policie zajistila v domě zbraně a výbušniny, komunikační zařízení i falešné policejní uniformy. Mozkem buňky byl Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud, který plánoval atentáty proti policejním cílům a jemuž se tehdy podařilo uniknout. Byl také jedním z organizátorů loňských pařížských útoků z 13. listopadu. Policie jej nakonec zastřelila 18. listopadu při zásahu na pařížském předměstí Saint-Denis.

Atentáty v Paříži si vyžádaly 130 obětí, dalších více než 350 lidí při nich bylo zraněno. Někteří útočníci měli přímé vazby na Belgii. K šesti koordinovaným akcím ve francouzské metropoli se přihlásilo radikální hnutí Islámský stát.

Belgičané našli byty a dům strůjců pařížských atentátů

Belgie se za rok od razie ve Verviers změnila. Zakazuje anonymní SIM karty do mobilů, navrátilce ze Sýrie chce rovnou posílat do vězení a prodloužila dobu vazby. Federální prokuratura ve středu oznámila, že vyšetřovatelé našli dva byty a jeden dům, které používali strůjci pařížských atentátů několik týdnů před útokem. Objekty byly od září pronajaty na rok pod falešnými jmény a placeny v hotovosti. Byty byly objeveny v bruselském předměstí Schaerbeek a ve městě Charleroi, dům si podezřelé osoby pronajaly ve městě Auvelais. Ve čtvrti Schaerbeek útočníci nejspíš připravovali pásy s výbušninami, které následně použili sebevražední útočníci v Paříži. V Charleroi se našly otisky prstů Abaaouda.