Útok v Jakartě: Policie zadržela tři muže, v domě jednoho z útočníků našla vlajku IS

Indonéská policie v souvislosti se čtvrtečními teroristickými útoky v Jakartě zadržela tři muže. Vyšetřovatelé pátrají po teroristických buňkách, které atentát zřejmě naplánovaly. Jeden z pěti útočníků, kteří při atentátech zemřeli, měl podle policistů doma vlajku teroristické organizace Islámský stát (IS), která se k akci přihlásila.

K zatýkání došlo za úsvitu den poté, co výbuchy zabily sedm lidí včetně pěti atentátníků a dalších 20 osob zranily. Trojice zadržená na předměstí Jakarty je podezřelá z napojení na útočníky. Policie zároveň při prohlídce domu jednoho z mrtvých atentátníků nalezla černou vlajku IS, což potvrzuje předpoklad úřadů, že islamistická organizace za útoky skutečně stála.

Sebevražední atentátníci se odpálili na několika místech v centru města v rušné obchodní a nákupní čtvrti, kde sídlí úřady OSN, ambasády, luxusní hotely a restaurace. K jednomu z výbuchů došlo v kavárně Starbucks, před níž pak ozbrojenci zahájili palbu. Podle indonéské policie chtěli útočníci napodobit listopadové teroristické útoky z Paříže.

Mezi mrtvými byli kromě útočníků Kanaďan zastřelený před zmíněnou kavárnou a indonéský policista. Vážné zranění utrpěl mimo jiné občan Nizozemska, který musel být operován. Zraněni byli podle úřadů i Alžířan, Rakušan a Němec.

Indonéská policie mezitím identifikovala čtyři z pěti útočníků z Jakarty. Jedním z nich je Afif Sunakim, který na záběrech drží v ruce zbraň a na zádech má batoh. Odpykával si sedm let vězení za podíl na teroristickém výcviku v provincii Aceh, byl ale předčasně propuštěn. Kriminální minulost měl i další z atentátníků.

Koordinátorem útoků a prostředníkem, přes něhož proudily finance, byl podle policie Indonésan Bahrun Naim, který po zatčení v roce 2011 strávil rok ve vězení za nezákonné držení zbraní. Potom odjel do Sýrie bojovat po boku IS a nyní řídí operace na dálku ze syrského Rakka. Naimovým cílem je sjednotit různé skupiny z celé jihovýchodní Asie, které podporují Islámský stát.