El Niňo zeslábne a v létě přestane mít vliv, odhadují experti

Vliv klimatického jevu El Niňo na severní polokouli na jaře zeslábne a na přelomu jara a léta přestane mít vliv, oznámilo americké středisko pro předpovědi CPC. Loni meteorologové odhadovali, že působení El Niňa v této sezoně bude druhé nejsilnější v měřené historii a přinese v zimě nadměrné množství srážek.

Vliv klimatického jevu El Niňo na severní polokouli na jaře zeslábne a na přelomu jara a léta přestane mít vliv, oznámilo americké středisko pro předpovědi CPC. Loni meteorologové odhadovali, že působení El Niňa v této sezoně bude druhé nejsilnější v měřené historii a přinese v zimě nadměrné množství srážek. K Azorským ostrovům se blíží hurikán Alex, který je za téměř 80 let první, který vzniká v lednu, tedy mimo obvyklou sezonu hurikánů.

El Niňo se projevuje zeslabením studeného Peruánského proudu a vichru vanoucího z východu na západ a s tím souvisejícím oteplením oceánských vod u amerického pobřeží. Tato událost nastává obvykle kolem Vánoc, a proto ji rybáři v Jižní Americe nazvali El Niňo Jesús (Ježíšek). Na pobřeží Severní i Jižní Ameriky přináší silné srážky. Nepřímo jeho vliv pociťují i obyvatelé dalších částí světa. V letech 2010 a 2011 například k důsledkům tohoto jevu patřily rozsáhlé povodně v Austrálii nebo také chladnější zima v Evropě.

K Azorům se blíží hurikán Alex

K Azorským ostrovům se mezitím blíží hurikán Alex – za téměř 80 let první, který vzniká v lednu, tedy mimo obvyklou sezonu hurikánů. Provází jej vítr o rychlosti 140 kilometrů v hodině. Střed tlakového útvaru se nachází zhruba 800 kilometrů jižně od ostrova Faial a rychlostí 31 kilometrů za hodinu se pohybuje směrem k severovýchodu. Nad ostatními Azorskými ostrovy nebo v jejich těsné blízkosti by měl být v pátek.

V lednu se hurikán v Atlantiku naposledy zformoval v roce 1938, koncem prosince 1954 pak vznikl hurikán Alice, který působil ještě v lednu roku následujícího. Běžně tyto bouře vznikají mezi květnem a listopadem.