Kriminalista: Silvestrovské útoky byly domluvené, o organizovaný zločin ale nešlo

Silvestrovští útočníci v Kolíně nad Rýnem se předem domluvili pomocí sociálních sítí a sjeli se z širokého okolí. Není však za nimi žádná pevná organizovaná struktura. V rozhlasové stanici RBB to řekl šéf Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Holger Münch. Kvůli incidentu v Kolíně podalo trestní oznámení přes 550 lidí, zhruba dvě stovky z nich jsou kvůli sexuálnímu napadení. Podobné útoky se v menší míře staly i v dalších německých městech.

„Už teď je jasné, že pachatelé byli smluveni. Přijeli z širokého okolí, což byl případ jak Kolína, tak ostatních měst. Něco takového se zpravidla děje na základě domluvy přes sociální sítě,“ řekl Münch. Podle něj si pachatelé k činu úmyslně vybrali místa, kde se dala očekávat tlačenice lidí, aby mohli útoky snáz provést.

Šéf BKA se však nedomnívá, že by útoky byly dílem organizovaného zločinu. „Ten vypadá jinak. U něj mluvíme o uzavřených uskupeních, o skupinách s hierarchickou strukturou. Nic podobného zde nevidíme,“ řekl Münch.

Podle svědků i policie se v centru Kolína nad Rýnem shromáždilo na tisíc lidí arabského a afrického původu. Z davu se vyčlenily skupiny mužů, kteří obkličovali ženy, sexuálně je napadali a okrádali. Policie zatím kvůli incidentu vyšetřuje 23 podezřelých, nejméně deset z nich jsou žadatelé o azyl.

Kolínská policie
Zdroj: Reuters/Wolfgang Rattay

Kvůli incidentu už byl postaven mimo službu kolínský policejní prezident Wolfgang Albers. Generální tajemník Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové Peter Tauber vyzval i k rezignaci zemského ministra vnitra Severního Porýní-Vestfálska Ralfa Jägera. Za ministra se však postavila sociálnědemokratická zemská premiérka Hannelore Kraftová a jeho odvolání vyloučila.

Povinné bydliště pro každého uprchlíka?

Po silvestrovských incidentech se začalo mluvit o zpřísnění imigračních zákonů. Merkelová a vicekancléř Sigmar Gabriel se vyslovili pro přidělování povinného místa bydliště žadatelům o azyl. Podle vlády jinak hrozí vznik cizineckých ghett ve velkých městech.

Vládní návrh podpořil německý svaz měst a obcí, podle něhož nesou velká města neúměrnou zátěž uprchlické krize. Odmítá ho nevládní organizace na pomoc uprchlíkům Pro Asyl, přidělování místa bydliště podle ní zabrání integraci běženců do společnosti.

Německo bude moct vypovídat i kvůli podmíněným trestům

Německo také nově zjednoduší pravidla pro vypovídání cizinců, kteří se v zemi dopustili zločinu. Repatriovat bude možné i lidi odsouzené k podmíněnému trestu vězení, dosud byl potřeba jednoletý nepodmíněný trest. Justiční experti však už dříve poukazovali na to, že i tak bude právně obtížné takové pachatele vykazovat, pokud pocházejí ze zemí zmítaných válkami, násilím či různými represivními zásahy totalitních režimů.

Podle německého vládního návrhu bude možné cizince vypovědět, pokud se dopustí závažného trestného činu. Mezi ně patří podle ministrů ublížení na zdraví, majetková kriminalita, sexuální útoky nebo napadení policistů. Stejná pravidla by měla platit i pro nezletilé přistěhovalce.