Agentura pro atomovou energii není spokojena se spoluprací Íránu

Vídeň - Írán stále nevysvětlil okolnosti svého jaderného programu. Tvrdí to ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammad Baradej ve své čtvrtletní hodnotící zprávě. Agentura ji předala Radě bezpečnosti OSN, která od Íránu požaduje důkladné vysvětlení. Dokument mimo jiné potvrzuje, že v zařízení na obohacování uranu v Natanzu je 3,5 tisíce funkčních centrifug. Podle Íránu naopak zpráva prokazuje, že jeho program slouží mírovým účelům.

MAAE je velmi zneklidněna zkouškami vysoce explozivních látek a studiemi o vývoji jaderných hlavic a požaduje od Teheránu „důkladná vysvětlení“, stojí v dokumentu. „Očekáváme od Íránu důkladná vysvětlení k prověření jeho vyjádření ohledně údajných studií a dalších informací, které by mohly mít vojenský rozměr,“ uvádí se také ve zprávě. Dokument bude OSN projednávat příští týden.

Nicméně íránský velvyslanec při MAAE Alí Ašgar Soltaníja prohlásil, že zpráva „je dalším dokumentem, který ukazuje, že veškeré jaderné aktivity Íránu jsou mírumilovné“.

Podle MAAE Írán pokračoval v obohacování uranu, kvůli němuž OSN na Teherán uvalila již třikrát sankce. V podzemním středisku v Natanzu Íránci prý již instalovali 3500 centrifug používaných k obohacování jaderného paliva. Do země stále nemají přístup zahraniční inspektoři.