Irácká odnož al-Káidy prý stojí za útoky v Damašku

Damašek/Peking – Nedávné atentáty v Damašku údajně spáchala irácká odnož teroristické sítě al-Káida. Její členové se infiltrovali mezi syrskou opozici. Prohlásil to dnes ředitel tajných služeb USA James Clapper. Syrská armáda dnes zaútočila na město Dará. Podle agentury Reuters se v ulicích střílelo. Rebelové odpovídali palbou na armádní zátarasy a policejní budovy. Podle zdrojů citovaných agenturou DPA bylo v zemi od středy zabito nejméně 56 lidí. Čína do Sýrie pošle vyslance, aby se pokusili vyjednat konec násilí. V Damašku byl podle opozičních zdrojů agentury Reuters zatčen čelný bojovník za lidská práva, který se podílel na dokumentaci porušování lidských práv během povstání, jež v Sýrii trvá už 11 měsíců. Valné shromáždění OSN dnes velkou většinou schválilo rezoluci o Sýrii, která kritizuje vládu v Damašku za trvající násilí v zemi.

„Domníváme se, že irácká al-Káida rozšířila své aktivity do Sýrie,“ prohlásil Clapper. Teroristé prý působí mezi syrskou opozicí bez jejího vědomí. Velitel sítě al-Káida Ajmán Zavahrí nedávno prohlásil, že boj Syřanů proti režimu podporuje. Clapper přiznal, že americké tajné služby sledují syrské sklady chemických zbraní. Podle Clappera jsou prozatím v bezpečí.

Syrské provládní síly dnes zaútočily na město Dará na jihu země, aby se z něj pokusily vyhnat povstalecké síly bojující proti režimu prezidenta Bašára Asada. V Dará u hranice s Jordánskem totiž loni v březnu začalo povstání proti Asadovu režimu. Dnes se hned ze tří čtvrtí ve městě ozývají výbuchy a palba. Povstalci a armáda si vyměňují střelbu. 

V Damašku dnes bezpečnostní síly podle aktivistů zatkly ředitele Syrského střediska pro média a svobodu vyjadřování Mázina Darvíše, 12 dalších aktivistů a bloggerku, která se podle AFP stala jedním ze symbolů povstání.

Ve VS OSN prošla rezoluce, která žádá Damašek zastavit zabíjení

Valné shromáždění OSN dnes velkou většinou schválilo rezoluci o Sýrii. Dokument kritizuje vládu v Damašku za trvající násilí v zemi. Text je podobný jako návrh rezoluce, který 4. února v Radě bezpečnosti vetovaly Rusko a Čína. Na rozdíl od dokumentů schválených v RB OSN jsou rezoluce VS OSN právně nezávazné, ale nelze je zablokovat vetem. Pro text dnes hlasovalo 137 států, 12, včetně Ruska a Číny, bylo proti a 17 zemí se zdrželo. Rezoluce vyzývá syrskou vládu, aby zastavila útoky na civilisty a aby se podřídila návrhu Ligy arabských států, který předpokládá předání moci. Doporučuje také jmenovaní speciálního vyslance OSN pro Sýrii.

Homs nadále pod palbou Asadových sil

V provincii Hamá, která patří k dalším střediskům odporu, bylo dnes podle agentur při bombardování provládními silami zabito nejméně 14 lidí, včetně čtyř civilistů. Další ostřelování bylo hlášeno také ze čtvrti Bábá Amr ve městě Homs, kde v posledních dvou týdnech vytrvalých útoků zemřely stovky lidí.

Nepokoje v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Zprávy o násilnostech přicházejí den poté, co syrský prezident Bašár Asad vyhlásil na 26. února referendum o návrhu nové ústavy, která počítá s politickým pluralismem v zemi. Syrská opozice dnes vyzvala k bojkotu referenda.

Mezinárodnímu společenství se násilí v blízkovýchodní zemi zatím zastavit nepodařilo. Peking do země pošle náměstka ministra zahraničí, aby „napomohl korektnímu a mírovému řešení syrské krize“. Čaj Ťün bude v zemi pobývat v pátek a v sobotu.

Mrtví v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Násilnosti v Sýrii dnes nově odsoudil Evropský parlament. V rámci přijaté rezoluce přivítal, že se šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová zúčastní prvního setkání skupiny přátel Sýrie, které by se mělo uskutečnit v Tunisku 24. února. Evropskou diplomacii zároveň vyzval, aby se pokusila navázat rozhovory s Tureckem, Ligou arabských států a syrskou opozicí o vytvoření humanitárních koridorů na syrsko-tureckých hranicích.