Střekovská vlna vysvobodila uvízlou českou loď v Drážďanech

Další pokus o vyproštění uvízlé české lodi v Drážďanech skončil úspěchem. Za ten dopravci vděčí zvýšené hladině řeky, kterou zapříčinila vlna vypuštěná Povodím Labe ze zdymadla Střekov u Ústí nad Labem. Plavidlo z místa odtáhl vlečný remorkér.

„Loď se dala do pohybu, připojil se k ní vlečný remorkér. Nečekalo se tak na 18. hodinu, kdy do Drážďan měla přijít hlavní vlna ze Střekova,“ informovala zpravodajka ČT Petra Tuháčková. Hladina Labe byla pro vyproštění dostatečně vysoká již po 16. hodině, kapitán zaznamenal lehké pohyby plavidla a využil tak šance manévr provést. „Akce proběhla ideálně, netrvala ani pět minut,“ uvedl zástupce Vodního a lodního úřadu (WKA) Ralf Korte.

„Celá situace byla ztížena tím, že loď uvízla na písečném nánosu pod mostem,“ popsala Tuháčková s tím, že plavidlo zamíří do Děčína, jak bylo původně naplánováno. „Ještě proběhne kontrola, zda nedošlo k poškození plavidel. Tlačné soulodí se zkompletuje a v úterý ráno pojede do ČR,“ řekl Milan Raba, ředitel firmy ČSPL, která soulodí provozuje. „Neměli jsme loď přeloženou,“ zdůraznil.

Hladina Labe se zvýšila díky vodě vypuštěné okolo půlnoci ze zdymadla Střekov, které je posledním labským vodním dílem na území České republiky a disponuje objemem na vyrovnávání průtokových vln. „Byli jsme o to požádáni provozovatelem lodi,“ uvedl vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr. „Jednalo se o zvýšení o 20 centimetrů na 4 hodiny na vodní stav 210 centimetrů v profilu u Ústí nad Labem,“ dodal.

„Takovouto vlnu jsme poskytovali dopravcům již několikrát,“ konstatoval s tím, že voda v žádném případě nemůže ohrozit další plavidla na řece. K podobné situaci podle Petra dochází zhruba jednou až dvakrát do roka.

Nákladní loď uvízla pod Mariánským mostem v centru Drážďan v neděli dopoledne. Hladina vody s 1,42 metry přitom nebyla nijak ojediněle nízká. Plavidlo měří 90 metrů a s nákladem sójového šrotu váží 1100 tun.

Zda byla loď přetížená, ukáže až šetření. O příčinách uvíznutí lze podle Raby zatím jen spekulovat. Až následné proměření plavební dráhy ukáže, zda byl v cestě nějaký nános, nebo zda loď vyjela z dráhy. Incidentem se zabývá také říční policie.