Pět let za mřížemi pro Berlusconiho, navrhla prokuratura

Řím - Pět let vězení navrhla italská prokuratura pro bývalého premiéra Silvia Berlusconiho za to, že údajně uplatil svého právníka. Před patnácti lety si tak prý chtěl pojistit jeho křivé svědectví. Peníze měly jít z tajných fondů Berlusconiho společnosti Mediaset. Expremiér trvá na své nevině. Berlusconi stojí před soudem v dalších třech případech. Nejznámější se týká obvinění ze sexu s nezletilou prostitutkou. Zájem veřejnosti o Berlusconiho procesy ale v poslední době spíše opadá. Italové se musí soustředit více na problémy související s ekonomickou krizí.

Na základě zákona o imunitě došlo již v roce 2008 k pozastavení procesu proti Berlusconimu v kauze Mills. Podobně se stalo i v roce 2010 s ohledem na „legitimní překážku“, která umožňuje šéfovi italské vlády a jeho ministrům dosáhnout pozastavení procesu až na 18 měsíců. Peníze měly být poukázány z údajných tajných fondů, které vlastní společnost Mediaset, ovládaná Berlusconiho rodinou.

Berlusconi podal demisi loni 12. listopadu poté, co přišel o podporu ve vládní koalici. Agentura Reuters poznamenala, že i kdyby jej soud shledal vinným, verdikt by byl spíše symbolický. Obhajoba by se odvolala a proces by musel být pozastaven, protože Berlusconi se údajného deliktu v této kauze dopustil v roce 1997 a na případ by se tak vztahoval zákon o promlčecích lhůtách.

Kdy dojde k promlčení?

Zatím se jedná pouze o návrh prokurátora, ke kterému se ještě nevyjádřil soudce. Prokurátor zároveň upozornil, že k promlčení trestních činů nedojde 24. února, jak se všeobecně předpokládalo, ale až v polovině června. S tím nepočítala ani obhajoba a bude muset celou strategii přehodnotit, protože právě na tuto strunu hrála od začátku celého procesu.

Bývalý italský premiér čelí obvinění i v dalších třech případech. Ten nejznámější se týká nezletilé marocké tanečnice, kteréplatil za sex a zneužl tak svých pravomocí k tomu, aby se to pokusil uchovat v tajnosti. V dalším je viněn z daňových úniků ve své mediální společnosti Mediaset. Třetí se týká údajné účasti Berlusconiho při zveřejnění nelegálně pořízených nahrávek. 

Pětasedmdesátiletý italský expremiér stojí před soudem v dalších třech případech. Zřejmě nejznámější z nich se týká obvinění, že platil za sex s nezletilou marockou tanečnicí Karimou Mahrúgovou alias Ruby a zneužil svých pravomocí k tomu, aby se to pokusil uchovat v tajnosti. V dalším je viněn z daňových úniků ve své mediální společnosti Mediaset. Třetí se týká údajné účasti Berlusconiho při zveřejnění nelegálně pořízených nahrávek. Mills, manžel britské exministryně Tessy Jowellové, byl v únoru 2009 odsouzen na čtyři a půl roku za křivé svědectví v Berlusconiho prospěch. Kasační soud v roce 2010 však označil jeho trestný čin za promlčený.

Telefonát Vědunky Lunardi (zdroj: ČT24)