Rusko využije na obranu jaderné zbraně, bude-li to nutné

Moskva – Náčelník generálního štábu ruské armády Nikolaj Makarov dnes prohlásil, že ozbrojené síly Ruské federace jsou připraveny odpovědět na jakékoli ohrožení bezpečnosti země, a to i využitím jaderných zbraní. Řekl to v rozhovoru pro rádio Echo Moskvy.

„Pokud by byla ohrožena celistvost Ruské federace, byli bychom oprávněni použít jaderné zbraně. V takovém případě je i použijeme,“ řekl Makarov. Zdůraznil, že generální štáb považuje jadernou část ozbrojených sil za základ strategické stability. „Velmi seriózně se zabýváme modernizací našeho jaderného potenciálu,“ uvedl. 

„Bohužel, ohrožuje nás řada nestabilních států, kde nepotřebujeme jaderné zbraně, ale potřebujeme připravené, silné a mobilní ozbrojené síly, aby mohly řešit jakoukoli konfliktní situaci,“ řekl také Makarov. 

Ministerstvo obrany prý nakupuje atomové ponorky s raketami nové generace, plánuje obnovit a modernizovat strategické letectvo, uvést do provozu nové raketové komplexy. 

Rusko se přitom podpisem smlouvy START zavázalo, že do roku 2018 sníží počet svých rozmístěných jaderných hlavic na 1550. Dohodu o snižování počtu jaderných zbraní podepsali americký prezident Barack Obama a ruský prezident Dmitrij Medvěděv v roce 2010.