Írán podle odborníků dokázal neutralizovat virus Stuxnet

Washington – Írán začal vkládat palivo do reaktoru v Teheránu. Zároveň uvedl do provozu 3000 nových centrifug. Íránci přitom do reaktoru založili palivo vlastní výroby, k tomuto účelu sami obohacují uran na 20 procent. Palivo do reaktoru vložil sám prezident Mahmúd Ahmadínežád, který zároveň ohlásil plán na vybudování čtyř nových jaderných reaktorů. Írán údajně dokázal také neutralizovat virus Stuxnet, který sabotoval jeho jaderná zařízení. Virus, z jehož vytvoření jsou podezřívány Izrael a Spojené státy, se rozšířil v letech 2009 a 2010 a zpomalil íránský jaderný program.

„Pokud by se Íránci viru dodnes nezbavili, byli by naprostí idioti,“ prohlásil německý odborník na počítačovou bezpečnost Ralph Langner, jenž je považován za prvního západního experta, který zjistil, že Stuxnet byl sestrojen k útoku na jednu konkrétní součástku v iránských jaderných centrifugách.

S Langnerem souhlasí i britský odborník Peter Sommer. „Není tak složité neutralizovat Stuxnet, když pochopíte, jak funguje. Je to hlavně díky tomu, že (virus) byl vytvořen, aby napadal jednu konkrétní součástku,“ uvedl. „Jakmile dokážete identifikovat znaky Stuxnetu, můžete ho odstranit ze systému,“ dodal.

Někteří odborníci se domnívají, že Íránu s likvidací viru nepřímo pomohli i evropští a američtí počítačoví odborníci. Specialisté na kybernetickou bezpečnost ze západních zemí totiž provedli důkladnou technickou analýzu viru, která se značně rozšířila po internetu a byla tak dostupná i íránským expertům.

Stuxnet byl podle odborníků první specializovanou kybernetickou zbraní zaměřenou proti konkrétnímu vybavení. Specialisté jsou přesvědčeni, že před nasazením vyžadoval virus rozsáhlé testování. To nahrává spekulacím o tom, že Stuxnet sestrojila izraelská rozvědka, případně ve spolupráci s USA. Židovský stát, který má s Íránem nepřátelské vztahy, se k těmto nařčením ale nikdy nevyjádřil.

Ve hře jsou ale i další možné posuny v íránském jaderném programu. Prezident Ahmádínežád nedávno avizoval, že jeho země zahájí hned několik významných jaderných projektů.

Íránci na dnešek ohlásili nové aktivity ve svém jaderném programu. Kromě jiného měl být oficiálně otevřen podzemní provoz ve Fordouském středisku u Komu, kde Íránci obohacují uran na 20 procent. Fordouskou výrobu Íránci potřebují pro teheránský výzkumný reaktor, pro nějž dosud palivo nakupovali v cizině.

Írán neutralizoval virus Stuxnet (zdroj: ČT24)