Francie zvyšuje bezpečnostní opatření. Vláda zařadila výjimečný stav do ústavy

Francie před Vánocemi ještě posílila bezpečnostní opatření – země je po teroristických útocích z 13. listopadu stále ve stavu nejvyšší pohotovosti. Protimuslimské nálady tam ale podle ministra vnitra Bernarda Cazeneuva ustupují. Zatčením dvou mladíků prý policie minulý týden zmařila atentát, který dvojice chystala ve střední Francii. Vláda mezitím schválila návrh na zahrnutí podmínek výjimečného stavu do ústavy.

Změnu ústavy prezident Francois Hollande přislíbil krátce po pařížských atentátech. Nyní návrh zamíří do parlamentu. K jeho schválení je potřeba třípětinová většina poslanců obou komor parlamentu, tedy Národního shromáždění a Senátu.

  • V současnosti platný výjimečný stav vyhlásil prezident Hollande bezprostředně po listopadových útocích. Na konci listopadu jeho prodloužení o tři měsíce schválily obě komory francouzského parlamentu.

Na základě výjimečného stavu může kupříkladu policie provádět razie i bez soudního povolení či zabavovat i legálně pořízené zbraně a úřady mohou zakazovat radikální organizace, mazat webové stránky nebo rušit veřejná shromáždění.

Prohlídka podezřelého zavazadla
Zdroj: ČTK/AP

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve nedávno oznámil, že kvůli útokům se od vyhlášení výjimečného stavu uskutečnilo 2700 domovních prohlídek a 287 lidem bylo nařízeno domácí vězení. V úterý francouzská Ústavní rada, tedy obdoba ústavního soudu, na základě stížnosti rozhodla, že úřady ukládáním domácího vězení neporušují zákony.

Kabinet se dnes podle premiéra Manuela Vallse rozhodl předložit parlamentu rovněž návrh zákona, který by umožňoval zbavit francouzského občanství ty osoby usvědčené z terorismu, které vlastní pas ještě dalšího státu. Návrh vyvolal kritiku a postavila se proti němu například ministryně spravedlnosti Christiane Taubiraová. Podle Vallse bude možné občanství odejmout až poté, co si odsouzený odpyká uložený trest.