Krejčířovo zatčení bylo jako z kovbojky

Pretoria – Zatčený český podnikatel Radovan Krejčíř požádá v JAR po zatčení o propuštění na kauci. Jeho právník médiím řekl, že jihoafričtí policisté prý postupovali při Krejčířově zatýkání jako „kovbojové“. Policie českého podnikatele zadržela včera kvůli podezření z účasti na loňské ozbrojené loupeži v Pretorii. Spolu s Krejčířem byli zatčeni ještě nejméně dva lidé.

Když policie pro Čecha do jeho domu v Johannesburgu přišla, Krejčíř prý spal. Piet du Plessis, Krejčířův advokát, to okomentoval, že policisté při zatýkání postupovali „jako kovbojové“. „Policisté museli přijmout určitá opatření, když měli zatýkat někoho, kdo je ozbrojen,“ připustil novinář z Mail and Guardian Sam Sole.  

Krejčíř a další dva muži jsou podezřelí, že se podíleli na loupeži. K přepadení došlo loni v říjnu, když do obchodu s elektronikou v Pretorii vrazilo šest ozbrojených mužů. Během přestřelky majitel obchodu postřelil jednoho z útočníků. Při přepadení zmizelo v přepočtu půl milionu korun. Podle některých zdrojů mělo jít o dluh, který lupiči vymáhali právě pro Krejčíře.

Radovan Krejčíř
Zdroj: ČT24

Ten sám potvrdil, že byl u toho. „Byl jsem tam, když postřelili Jasona Dominguese do ruky. Nikdy bych to nečekal, zrovna jsem projížděl kolem,“ tvrdí. Jeho advokát tak Krejčíře obhajuje, že byl pouhým divákem. Obchod prý patřil pákistánským majitelům, se kterými se znal jeden z Krejčířových přátel. Krejčíř prý své přátele doprovodil do obchodu k „rozhovoru“ s Pákistánci. 

Soud dnes měl na programu první stání se všemi třemi zatčenými, ovšem to netrvalo dlouze. Soud odsunul rozhodnutí o případném vydání na kauci. Nemá totiž ještě dost důkazů, chybí například záznamy Krejčířových telefonických hovorů. O kauci se tak bude rozhodovat až ve čtvrtek.

Jihoafrické úřady obžalovaly Krejčíře i z pojistného podvodu za zhruba 11,5 milionu korun. Policie vyšetřuje i několik vražd lidí z jeho okolí. Od roku 2009 je to celkem 7 případů.  V Česku je Radovan Krejčíř stíhaný za podvody a násilné trestné činy, o jeho vydání ale žádalo neúspěšně. 

Krejčíř utekl z České republiky během policejní domovní prohlídky v červnu 2005. V Jihoafrické republice žádá o azyl.