Irácké letectvo hlásí osm zabitých členů vedení Islámského státu

Při útocích iráckého letectva zemřelo v irácké provincii Anbár a v kurdské Havídži osm členů vedení radikální organizace Islámský stát (IS). Irácká armáda pokračuje ve městě Ramádí v boji s IS a snaží se dostat do centra.

„Letadla F-16 při útocích v Anbáru a Havídži zabila desítky teroristů včetně osmi velitelů,“ oznámila televize. Provincie Anbár leží na západě Iráku a obývají ji hlavně sunnité, Havídža je centrem stejnojmenného okresu v kurdské provincii Kirkúk.

Boje o centrum Ramádí, které je v rukou IS od května, začaly v úterý. Podle slov iráckého velení bude město dobyto do několika dní. „V následujících dnech oznámíme dobrou zprávu o osvobození celého Ramádí,“ citovala televize.

Podle armády je postup pomalý, protože vláda do operace nasadila jenom armádní oddíly, tedy nikoli šíitské milice, jako tomu bylo při osvobozování dalšího významného města Tikrítu. Bagdád se chce podle agentury Reuters vyhnout kritice za porušení lidských práv, což byl případ Tikrítu.

Vlajka Islámského státu
Zdroj: AFP PHOTO/JM LOPEZ/ISIFA

Armáda toto středisko provincie Saláhaddín dobyla v březnu, avšak s pomocí šíitských milicí. IS v tomto městě předtím zmasakroval stovky šíitů a milicionáři si pak vyřizovali účty v podobě masového vraždění, rabování a ničení majetku.

Pokud by se podařilo IS z Ramádí vytlačit, bylo by to podle Reuters pro irácké bezpečnostní síly velké povzbuzení. IS má pod svou kontrolou sever Iráku včetně tamního největšího města Mosulu.