USA rozšířily protiruské sankce. Týkají se třeba dalších divizí Sberbank

Spojené státy rozšířily seznam protiruských sankcí o další třicítku konkrétních osob či firem - mezi nimi třeba další divize ruských bank Sberbank či VTB, které se už dříve staly terčem sankcí. Opatření je další reakcí na postoj Ruska k ukrajinské krizi. Kreml už oznámil, že zváží možná protiopatření.

„Dnešní kroky jsou podporou amerického závazku usilovat o diplomatické řešení krize na Ukrajině za pomoci udržování sankcí proti Rusku,“ uvedlo v prohlášení americké ministerstvo financí.

Sankce jsou namířeny vůči 34 subjektům či osobám. Mezi nimi je třeba ruský miliardář Gennadij Timčenko a oligarcha Boris Rotenberg. Oba patří do okruhu nejbližších spolupracovníků a přátel ruského prezidenta Vladimira Putina.

Sankce míří rovněž na šestici proruských separatistů. Ve výčtu je například vicepremiér separatistické vlády v Luhansku na východě Ukrajiny Vasilij Nikitin či další luhanský zástupce Vladislav Dějněgo.

Už včera prodloužila automaticky sankce také Evropská unie. Trvat tak budou do konce července příštího roku. Sankce pokrývají velkou část ruské ekonomiky, zejména bankovní sektor a ropný a obranný průmysl. Evropská unie opatření spojuje s ruským přístupem k řešení situace na východě Ukrajiny a podílem Moskvy na plném prosazení mírových dohod z Minsku. Rusko loni v odvetě na uvalené sankce zakázalo dovoz některých druhů evropského zboží.