LAS došla se Sýrií trpělivost, požádá o mírové síly

Káhira – Arabské státy se shodly na nutnosti vyslat do Sýrie mezinárodní mírové síly, které mají zajistit ukončení násilností v zemi. Vyplývá to z návrhu rezoluce po dnešním jednání ministrů zahraničí Ligy arabských států (LAS). Režim prezidenta Asada rezoluci odsoudil. Liga o vyslání mezinárodních jednotek požádá Radu bezpečnosti OSN a zároveň tak ukončí doposud nepříliš úspěšnou pozorovatelskou misi. Na podporu syrské opozice je také na konec února svolána zvláštní konference „přátel Sýrie“ s cílem shodnout se na řešení krize v Sýrii. Na konferenci jsou přizvány i USA nebo státy Evropské unie.

Podle agentury Reuters se LAS jasně vyslovila pro zastavení všech forem diplomatické spolupráce. Liga v návrhu rezoluce vyzývá k důslednějšímu uplatňování hospodářských sankcí, které byly proti Sýrii vyhlášeny koncem loňského roku. Již dříve se podle zdrojů blízkých zasedání ministři dohodli, že na konec února svolají do Tuniska konferenci „přátel Sýrie“, která má sjednotit názory na ukončení syrské krize. Podle agentury AP se schůzky zúčastní arabské země spolu se zástupci USA a Evropské unie.

Dnešní zasedání arabských ministrů je podle diplomatů reakcí na ruské a čínské veto, které nedávno v Radě bezpečnosti OSN zablokovalo přijetí rezoluce vyzývající syrského prezidenta Bašára Asada k odchodu. Nový návrh rezoluce s identickým obsahem, který měl být tentokrát předložen Valnému shromáždění OSN, údajně nechala v New Yorku kolovat Saúdská Arábie. Rijád ale dnes tuto informaci popřel.

Zasedání Ligy arabských států
Zdroj: ČT24

Damašek rezoluci odmítl, LAS chce překrelit mapu regionu

Představitelé syrského režimu rezoluci LAS obratem odsoudili. „Syrská arabská republika kategoricky odmítá dnešní rozhodnutí Ligy arabských států,“ uvedl syrský velvyslanec v Káhiře Júsuf Ahmad. Závěry jednání LAS označil za důsledek hysterie, kterou prý vyvolalo předchozí zamítnutí protisyrské rezoluce v Radě bezpečnosti OSN.

Ahmad také obvinil arabské státy, že spolupracují se Západem, který se podle něj snaží překreslit mapu regionu. Uvedl rovněž, že Damašek nepřijme žádné rozhodnutí LAS schválené bez přítomnosti syrského zástupce. Liga pozastavila Sýrii členství loni v listopadu.

Bašár Asad
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Ještě v předvečer zasedání nabídl LAS svou demisi súdánský generál Muhammad Dabí, šéf pozorovatelské mise, kterou liga vyslala do Sýrie v prosinci, ale v lednu odvolala. Arabští ministři dnes Dabího demisi přijali. Podle egyptské tiskové agentury MENA se rovněž rozhodli jmenovat svého zvláštního vyslance v Sýrii, jímž se stane někdejší jordánský ministr zahraničí Abdalláh Chatíb.

Vedení Syrské národní rady (SNC), která zastřešuje syrský protirežimní odboj, dnes vyjádřilo naději, že alespoň někteří ministři zahraničí uznají SNC za legitimního představitele syrského národa.