„Miliardářská raketa“ Falcon vynesla do vesmíru jedenáct satelitů

Úspěchem skončila noční mise rakety Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX amerického miliardáře Elona Muska. Na oběžnou dráhu raketa během deseti minut vynesla jedenáct satelitů a poté se její první stupeň bez problémů vrátil na zem.

Společnost SpaceX přistupovala ke startu rakety s mimořádnou obezřetností, a to kvůli červnové havárii. Tehdy raketa Falcon, která měla na oběžnou dráhu vynést nákladní loď Dragon se zásobami pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), explodovala. Příčinou byl patrně únik hélia. Experti následně strávili opravou problémů několik měsíců a snažili se raketu vylepšit.

Velký úspěch Elona Muska

V noci z pondělí na úterý raketa Falcon do kosmu zdárně vynesla jedenáct malých komunikačních satelitů pro společnost OrbComm, ve výšce 700 kilometrů se všem otevřely solární panely a zahájily zdárný provoz. První stupeň nosné rakety se po pár minutách bez problémů vrátil na zem nedaleko místa svého startu a v řídicím středisku vypukl neutichající jásot.

„Falcon 9 poprvé startoval v plně výkonné verzi, kdy se odladily motory, a zvýšila se velikost nádrže. I to je důvod odkladu,“ uvádí Michal Václavík z České kosmické kanceláře. „Při komerčním vesmírném startu rakety se podařil návrat prvního stupně a možné je i jeho další použití v budoucnu. Slovo revoluce v kosmonautice je silné slovo, ale rozhodně to byl velký úspěch společnosti i Elona Muska.“

„Dnes tvoříme dějiny“

Satelity doplňují stávající sestavu téměř padesáti podobných družic, které zajišťují komunikaci mezi stroji – slouží například pro přenos zpráv či dat z ropných plošin, ropovodů nebo lodí.

Firma SpaceX doufá, že by se další pokus o vynesení vesmírné nákladní lodi se zásobami mohl uskutečnit již příští rok v únoru. „Dnes tvoříme dějiny,“ komentoval start i návrat části nosné rakety komentátor společnosti SpaceX.

Zdárný návrat prvního stupně Falconu 9 je pro společnost Space Exploration Technologies (SpaceX) velkou vzpruhou. Firma už delší dobu usiluje o možnost opakovaného použití nosných raket. Předchozí pokusy přistát na plošinách v moři byly neúspěšné.

Díky opakovanému použití nosných raket se do budoucna mohou snížit náklady na lety do vesmíru. Již předem se očekávalo, že pokud bude let bez problémů, chystá se spolupráci se společností SpaceX obnovit i americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Majitel společnosti SpaceX Elon Musk prohlásil, že bude ještě dalších několik let trvat, než se nová technologie zdokonalí tak, aby byla běžně použitelná. Firma se mezitím zaměří na přeměnu nákladní lodi na dopravní loď pro lidskou posádku. Konečným Muskovým cílem je let lidí na Mars. „Učinili jsme kriticky důležitý krok na cestě k vybudování města na Marsu. O tom to všechno je,“ komentoval dnešní úspěch Musk.

Vydáno pod