Závislost na internetu řeší Číňané „vojenskými" odvykacími tábory

Mladí Číňané odvykají závislosti na internetu (zdroj: ČT24)

Mladí Číňané jsou čím dál víc závislí na počítačích a internetu. Psychologové tvrdí, že závislost postihuje čtyřicet milionů dospívajících. V kurzu jsou proto speciální odvykací tábory, které mají mladé lidi vrátit do reálného života. Jenže poněkud drsnějším způsobem, který se mnohým nezdá.

Tábory jsou dělané ve vojenském stylu. Funguje na nich budíček i disciplína. Teenageři v kempu stráví asi půl roku a s blízkými mohou komunikovat jedině dopisy. Návštěvy jsou totiž povoleny jednou za tři měsíce. Rodiče, kteří do táborů své děti umisťují, věří, že jedině ty je vyléčí z počítačových her. „Pomáhá to. Když vydržím pár měsíců, budu si vážit svobody a počítačových her se nikdy nedotknu,“ tvrdí jeden z klientů.

Nezbytný dril?

K povinnostem patří mytí nádobí, bojová umění i psychoterapie. Za přestupky je trest: běh, kliky, sklapovačky. Vychovatelé v čele s bývalým policistou jsou přesvědčeni, že dril vštěpuje disciplínu. „Dril je nezbytný. Samotná psychoterapie nefunguje a děti nespolupracují. Někdy jsou dokonce agresivní,“ řekl velitel vojenského výcviku Cu Sin-ťien.

Odvykací tábor pro Číňany závislé na internetu
Zdroj: ČT24

Na druhou stranu se našli i tací, jimž pobyt nepomohl a v hraní pokračují dodnes. Navíc se jim zacházení v kempu nelíbilo. „V táboře jsme všichni mysleli jen na to, jak z toho vězení utéct. Nepřemýšleli jsme o závislosti. Chtěli jsme pryč a udělali bychom pro to cokoli,“ přiznal bývalý zákazník.

Nejdřív je musíte zklidnit, sebrat jim mobily a peníze. Tady si jsou všichni rovni, bez kontaktů s okolním světem. Pak se ptají sami sebe: proč tu jsme, jak jsme takhle mohli skončit?
Jü Ja-po
Zakladatel a ředitel Odvykacího tábora pro závislé na počítači

Podle statistik je polovina čínských uživatelů internetu mladších dvaceti let. To je skoro 300 milionů teenagerů online každý den. Jenže odpůrci tábora vznášejí argument, že odvykání neřeší ten nejdůležitější problém: zodpovědnost rodičů.