Španělé rozhodují ve volbách, zda se lidovci udrží u moci

Španělé stále hlasují o novém parlamentu, už teď je ale jasné, že končí dlouhé období, kdy se u vlády střídaly konzervativní lidovci a socialisti. V zemi, která se pomalu vzpamatovává z následků hospodářské krize, jsou mírným favoritem vládnoucí lidovci, v případě vítězství ale patrně budou muset hledat koaličního partnera. Ve hře je všech 350 křesel do dolní komory - Kongresu poslanců - a 208 z 266 křesel do Senátu.

Kvůli vyrovnaným šancím a emotivní předvolební kampani experti očekávají vysokou volební účast. To sice čísla z úvodních hodin hlasování nepotvrzovala, podle aktuálních údajů už ale odvolilo více lidí než v minulých volbách. Do šesti hodin odpoledne odevzdalo hlas 58,4 procenta voličů, což je o sedm desetin procentního bodu více než před čtyřmi lety.

O přízeň více než 36 milionů voličů usiluje kromě Lidové strany (PP) premiéra Mariana Rajoye trojice dalších formací, jež se podle průzkumů na příští čtyři roky dostanou do parlamentu.

Vedle socialistů (PSOE), tradičního rivala, který se od pádu diktatury v 70. letech střídá s PP ve skládání jednobarevných vlád, si brousí zuby na pozici druhé nejsilnější strany v zemi dvě mladá uskupení. „Od konce Francova režimu budou toto volby s nejobtížněji odhadnutelnými výsledky,“ soudí Owen Jones, zpravodaj britského deníku The Guardian.

Liberální Ciudadanos (Občané) vedení charismatickým třicátníkem Albertem Riverou slibují voličům konec přebujelé byrokracie a sbírají především hlasy dřívějších konzervativních stoupenců nespokojených s dlouholetou neměnností politické scény či skandály okolo financování vládní strany.

Protestní levicové hnutí Podemos (Můžeme) vedené nekonvenčním dlouhovlasým Pablem Iglesiasem zase líčí na voliče nespokojené s přísnou rozpočtovou politikou současného konzervativního kabinetu či s nezaměstnaností, která přes postupný pokles zůstává nad 20 procenty a je jedna z nejvyšších v Evropské unii. Iglesias může počítat s hlasy velké části mladých lidí, mezi nimiž je bez práce téměř každý druhý.

Preference těchto tří stran se v průzkumech vzájemně blíží a zůstávají o zhruba pět procent za lidovci, jejichž podpora se pohybuje okolo 25 procent.

Ciudadanos do koalice se socialisty či lidovci nepůjdou

Sám Rajoy tento týden připustil, že bude v případě volebního vítězství hledat koaličního partnera. „Ten, kdo získá nejvíce voličů, bude muset hledat další podporu při sestavování stabilní vlády,“ prohlásil premiér v rozhovoru se španělským rozhlasem.

Programově nejbližší jsou jeho formaci Ciudadanos, jejíž lídr Rivera však dopředu odmítl případnou spolupráci se zavedenými stranami. „Nechceme, aby u moci zůstávali titíž lidé, nebude to s naší podporou,“ poznamenal. Neprozradil však, jak by se jeho strana postavila k případnému hlasování o důvěře menšinovému Rajoyovu kabinetu.

Lídr Občanů Albert Rivera
Zdroj: Vincent West/Reuters

Šanci na složení většinové vlády mohou mít v případě úspěšného výsledku i obě levicové strany, Podemos však o případné vládní spolupráci odmítá hovořit.

Předpovědi volebních výsledků jsou však dva dny před hlasováním velmi složité, neboť podle průzkumů se až třetina voličů hodlá rozhodnout na poslední chvíli.

Trhy by pravděpodobně nejvíce ocenily volební úspěch vládnoucí strany

Španělské ekonomice se v poslední době začalo dařit, za což podle mnoha ekonomů vděčí mimo jiné reformám a úsporné rozpočtové politice Rajoyovy vlády.

Očekává se proto, že trhy zareagují tím pozitivněji, čím vyšší bude nedělní zisk lidovců. Analytici podotýkají, že ke zvýšení zhruba jednoprocentního růstu potřebuje Španělsko další reformy, které by případná koaliční dohadování mohla ohrozit.