O nevěře amerických prezidentů se už nemlčí

Washington - Osobní život amerických prezidentů byl ještě nedávno tabu. Řada z nich přitom měla milenky, jenže se o tom nemluvilo. Zdá se ale, že takové doby už pominuly a Američanům zřejmě už nevěra ani tolik nevadí. Svědčí o tom i fakt, že v primárkách boduje dvakrát rozvedený Newt Gingrich.

Seznam údajných milenek Johna Fitzgeralda Kennedyho je dlouhý. Teď k nim přibylo nové jméno. Sotva dvacetiletou stážistku Mimi Alfordovou oslovil prezident v bazénu Bílého domu. Mimi teď sepsala knihu, ve které svůj vztah s prezidentem otevřeně popisuje. 

Píše, jak přišla o panenství v ložnici Kennedyho manželky, jak rok a půl létala v Air Force One, jak ji prezident nutil k sexu se svými poradci. A jak přišel pro útěchu pár hodin poté, co jeho syn zemřel krátce po porodu. Promluvila o tom otevřeně přitom až téměř 50 let po prezidentově smrti. 

Jenže Amerika se od té doby změnila. Časy, kdy osobní život politiků byl jejich soukromou záležitostí, už dávno zmizely. Jiný prezident a jiná stážistka v 90. letech znamenaly obrovský skandál. Prezident Bill Clinton nejprve aféru se stážistkou Monikou Lewinskou popřel, jeho oponenti ho pak za křivou přísahu chtěli odvolat z funkce. Impeachment přečkal, aféra Lewinská se ale dodnes vznáší nad americkou politikou. 

Na prezidenta Clintona přitom tehdy vedl útok nynější republikánský kandidát na prezidenta Newt Gingrich. Sám měl přitom máslo na hlavě. V té době měl totiž nemanželský vztah se svou současnou již třetí ženou. 

Gingrich navzdory dvěma rozvodům ale boduje i u nejkonzervativnějších voličů. I to ukazuje, že Amerika se už na nevěru moc neohlíží, Vždyť nejpopulárnějším prezidentem posledního půlstoletí je jediný rozvedený, který kdy do Bílého domu usedl – Ronald Reagan.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)