Vrchol krize má Rusko podle Putina za sebou

Ruský prezident Vladimir Putin ve vystoupení před novináři zhodnotil kladně ruskou ekonomiku za uplynulý rok. Podle něj všechny ukazatele potvrdily postupný růst tamní ekonomiky, jak uvedl na začátku konference. Kromě zhodnocení angažmá v Sýrii, vztahů se Západem i ukrajinské krize se vyjádří k plánům na příští rok. Přítomno je 1400 novinářů, několika ovšem Kreml akreditaci bez odůvodnění upřel.

„Statistika ukazuje, že ruské hospodářství už prošlo špičku krize. Od druhého čtvrtletí sledujeme příznaky stabilizace,“ zmínil šéf Kremlu. Během září a října podle něj mírně vzrostl hrubý domácí produkt o 0,1 až 0,3 procenta, už v prvním pololetí prý průmyslová produkce v zemi přestala klesat.  Putin však zároveň připustil potíže ruské ekonomiky kvůli závislosti na cenách hlavního exportního zboží, ropy a plynu.

Při jednom z dotazů pochválil vládu za celkovou práci v roce 2015, i když zdůraznil některé mezery. „Na začátku roku byl odstartován protikrizový plán. Analýza ukazuje, že přes třetinu naplánovaných operací nebylo splněno. Všechno toto úsilí zatím nebylo zpracováno, ale celkově strategicky vzato vláda činí potřebné kroky a jedná efektivně," řekl Putin.

Putina bude v Rusku několik hodin plný éter, tiskovku přímo přenášejí všechny celoplošné televize a mnoho rozhlasových stanic. Na konferenci, která už tradičně nese v Rusku označení „velká“, ruský vůdce odpovídá na všechny zadané otázky. Přednost při pokládání dotazů ale mají ruští novináři, zejména ti regionální, upozornil v předvečer akce kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.