Polský exorcista vymítal ďábla z deníku Gazeta Wyborcza

O „vymítání ďábla“ z liberálního a velmi čteného polského deníku Gazeta Wyborcza se před sídlem listu pokusil katolický kněz. Příslušnou modlitbu přednesl v doprovodu asi padesátky svých věrných z vládní strany Právo a spravedlnost (PiS), která vyhrála nedávné parlamentní volby. Věřící nesli ikonu Panny Marie a transparent s nápisem „Křížová výprava za vlast“.

Akci organizátoři zdůvodnili údajnými lžemi, které prý i další polská média píší o vládě PiS. Na průvod se z kanceláří novin snesla sprška listů, na nichž byly žertovné obrázky s hesly bránícími nezávislost tisku.

Polská média jsou k působení PiS velmi kritická obzvlášť kvůli snaze nové vládní garnitury provést co nejvíce personálních změn v citlivých státních institucích. Polští konzervativci obrátili po nástupu výrazně proevropský kurz předchozí vlády. Odvolali například také policejního prezidenta a šéfy tajných služeb a pokoušejí se dosadit do ústavního soudu nové členy s názory blízkými vůdci strany Jaroslawu Kaczyńskému. Proti tomu vystoupila jak opozice, tak ústavní soud.

Předseda europarlamentu se za své výroky neomluví

Proti posledním krokům PiS demonstrovaly o víkendu tisíce Poláků, kritika se ale ozývá i ze zahraničí. Předseda europarlamentu Martin Schulz v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Deutschlandfunk prohlásil, že europarlament by se měl znepokojující situací v Polsku nejpozději v lednu zabývat. „To, co se tam děje, má charakter státního převratu. Je to dramatické,“ řekl. Polská premiérka Beata Szydlová po něm žádala omluvu.

Schulz ale v úterý v rozhovoru s polskými televizemi TVP a TVN24 uvedl, že se omlouvat nehodlá. „Ve vaší zemi nastala velmi kontroverzní situace. Na ulice vyšlo mnoho tisíc lidí protestujících proti rozhodnutím vlády. Myslím, že obavy, které jsem dal najevo, nejsou jen mými obavami, ale že je sdílí mnoho Poláků,“ řekl Schulz.

Protest konzervativců proti deníku Gazeta Wyborcza
Zdroj: ČTK/EAST NEWS/ENPOL

Nad budovou Gazety Wyborczy, kterou založil někdejší disident Adam Michnik, již nějakou dobu vlaje vlajka s nápisem „Ústava bez cenzury“. Sám Michnik označil nedávné kroky PiS za „putinizaci polské demokracie“. Proti deníku protestovali už v neděli před budovou příznivci PiS.

Popularita PiS podle průzkumu klesla

Poprvé od říjnových parlamentních voleb podpora veřejnosti pro vládnoucí PiS klesla pod 30 procent. Dvě třetiny Poláků navíc vidí v prezidentovi Andrzejovi Dudovi nesamostatnou figurku závislou na Kaczyńském, vyplývá z průzkumu agentury TNS pro list Gazeta Wyborcza.

„Nechceme, aby politici, odvolávající se na vůli lidu, interpretovali právo a ústavu,“ napsal deník o vyznění průzkumu, provedeného během sporné snahy vítězů parlamentních voleb ovládnout ústavní soud. Sondáž se uskutečnila ještě před víkendovými demonstracemi odpůrců a přívrženců PiS, ale již v době, kdy členka konzervativní vlády odmítla vydat v úředním věstníku nález ústavního soudu, který PiS a prezidentovi Dudovi nevyhovuje.

Jaroslaw Kaczyński
Zdroj: Reuters/Kacper Pempel

Podle průzkumu si čtyři pětiny Poláků myslí, že politici musí dodržovat právo i v případech, kdy to odporuje jejich cítění spravedlnosti. Podle tří pětin dotázaných postup PiS a prezidenta ohrožuje demokracii a podle dvou třetin účastníků není prezident samostatný, ale poslouchá Kaczyńského.

Gazeta Wyborcza také upozornila, že voliči Dudy a Kaczyńského uvažují ve sporu o ústavní soud úplně jinak než většina Poláků.