Za korupci nemůžu, tvrdil ukrajinský premiér Jaceňuk, poslanec ho odvlekl pryč

Ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka napadl poslanec z Bloku Petra Porošenka ve chvíli, kdy představoval výroční zprávu. Jaceňuk k nelibosti řady zákonodárců prohlásil, že jeho vláda nemůže za bující korupci v zemi. Zatím není jasné, jestli poslanci budou hlasovat o nedůvěře vládě. Po jejím pádu volaly před budovou parlamentu davy lidí.

Po roce působení Jaceňukovy vlády lze výsledky její práce označit za rozpačité, myslí si expert na mezinárodní vztahy Jan Šír. „Nesporné úspěchy tkví v tom, že se podařilo zastavit ruskou agresi, mobilizovat západní půjčky, stabilizovat rozpočet nebo nastartovat reformu policie,“ konstatoval Šír.

Ukrajinskou ekonomiku ale trápí nejvíc korupce - kupříkladu žádný z podezřelých oligarchů nebyl pohnán k zodpovědnosti. „Ukrajina se bohužel nachází v takové situaci, že si nemůže dovolit rozpačité výsledky,“ přiblížil situaci v zemi Šír.

Protest proti ukrajinské vládě
Zdroj: Serg Glovny/ČTK/ZUMA

Premiér ve své výroční zprávě zdůraznil, že kabinet nemá pravomoc stíhat, vyšetřovat a soudit. „Kdo má pravomoc stíhat? To dělají prokurátoři. Takže kdo to má na starosti? Kancelář generálního prokurátora. A toho jmenuje prezident,“ upozornil Jaceňuk zákonodárce.

Příslušné pravomoci má podle něj rovněž Národní protikorupční úřad a Bezpečnostní úřad Ukrajiny, na které vláda nemá vliv.

„Každý má svou práci,“ pokračoval premiér. V této souvislosti apeloval na zákonodárce, aby posvětili soudní reformu. „Je třeba vyměnit devět tisíc zkorumpovaných soudců a zavést nový soudní systém,“ citoval Jaceňuka Kyiv Post. Podle premiéra ale nelze účinně bojovat proti korupci, dokud jsou ve veřejném sektoru tak nízké platy.

Rvačka v ukrajinském parlamentu
Zdroj: Valentyn Ogirenko/Reuters

Jeho vláda už prý začala jednat s mezinárodními partnery o zřízení zvláštního fondu, díky němuž by se lidé pracující pro stát mohli dočkat přidání. Poslanci už ve čtvrtek posvětili nový zákon, který by měl vést ke vzniku nové veřejné služby s politicky nezávislými úředníky.

Ke konci projevu se Jaceňuk vyjádřil ke kritickým připomínkám poslanců Bloku Petra Porošenka ohledně energetických otázek – zákonodárce vyzval, aby se obrátili na Porošenkova spolupracovníka – ministra energetiky.

Poslanec z Bloku Petra Porošenka Oleg Barna následně přistoupil k premiérovi s kyticí, snažil se ho zvednout a odtáhnout od řečnického pultu. Vzápětí se seběhli bránit svého šéfa poslanci z premiérovy Lidové fronty. Krátká rvačka si ale nevyžádala žádné zraněné a Jaceňuk mohl v projevu pokračovat.

Chování poslance odsoudila i jeho vlastní strana jako nepřípustné

Šéf parlamentní frakce Bloku Petra Porošenka Jurij Lucenko jednání Barny odsoudil a označil ho za „neetické a nepřípustné“. Sergej Leščenko ze stejné partaje pak konstatoval, že „jako zastánce Jaceňukovy rezignace je přesvědčen, že tento incident pouze zvýší šance, že na pozici premiéra setrvá“.

Incident znovu potvrdil napětí, které v ukrajinské vládní koalici panuje. Barna v posledních dnech sbíral podporu pro návrh, aby parlament hlasoval o vyslovení nedůvěry Jaceňukovi. Šír ale nepovažuje Jaceňukův pád za pravděpodobný - zatím se neshromáždil ani dostatečný počet poslanců, který by mohl příslušné hlasování vyvolat.

Politolog Šír: Pád Jaceňuka? Ukrajina nemá alternativu (zdroj: ČT24)

Západ má z rozpadu koalice obavy

Hrozící rozpad prozápadní koalice vyvolává znepokojení v Evropské unii a v USA. Americký viceprezident Joe Biden tento týden při návštěvě Kyjeva podle britského deníku Financial Times nabádal k jednotě s tím, že koalice Bloku Petra Porošenka a Lidové fronty v současné době nemá pro Ukrajinu lepší alternativu.