Egyptští demonstranti chtějí, aby se prezident volil dřív

Káhira - Egypťané čtvrtým dnem pokračovali v demonstracích proti současné vojenské vládě a požadovali dřívější termín prezidentských voleb. Protesty začaly po středečních násilnostech po fotbalovém zápasu v severoegyptském Port Saídu, kde zemřelo 74 lidí a další stovky byly raněny. Srážky s policií si od té doby vyžádaly dalších 12 mrtvých. Egyptský ministr vnitra dnes nařídil přesun bývalého prezidenta Husního Mubaraka do vězení v Káhiře. Exprezident je dosud ve vojenské nemocnici kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Tímto rozhodnutím udělala vojenská rada ústupek demonstrantům, podle kterých se Mubarakovi dostávalo v nemocnici zvláštního zacházení.

V Káhiře házeli demonstranti kameny na policii střežící ministerstvo vnitra, které Egypťané obviňují z odpovědnosti za středeční masakr na stadionu. Bezpečnostní síly odpovídaly na útok slzným plynem. Okolo ministerstva byly vybudovány nové zátarasy, neboť ty včerejší dav rozbil, informovala agentura Reuters.
   
Fandové klubu Al-Masrí z Port Saídu ve středu napadli hostující káhirský tým Al-Ahlí, přestože vyhráli o dva góly. Při řádění rozlíceného davu na hřišti zahynuli lidé převážně na zranění hlavy nebo se udusili či byli ušlapáni v tlačenici.

Demonstranti v Egyptě
Zdroj: ČTK/AP/Khalil Hamra

Příčiny střetů jsou nadále předmětem spekulací

Fanoušci klubu Al-Ahlí, kteří se aktivně účastnili loňských pouličních protestů proti tehdejšímu režimu prezidenta Husního Mubaraka, nyní podle britské BBC tvrdí, že se stali terčem útoku za to, že podporovali revoluci v zemi. Jiní lidé uvádějí, že násilnosti vyvolali neznámí provokatéři angažující se ve prospěch některých členů Mubarakovy administrativy, kteří chtějí sabotovat přechod k demokracii.
   
Civilní rada, poradní orgán vojenské vlády, která stojí v čele země od odstoupení Mubaraka loni v únoru, doporučila v sobotu v návaznosti na nejnovější vývoj dřívější zahájení příprav na prezidentské volby. Ty se měly konat původně v červnu. Podle nového scénáře by mělo začít přijímání kandidatur na prezidenta již 23. února a samotné volby by se tak mohly
uskutečnit již v dubnu nebo květnu.