Výsada bezvízového cestování do USA nemá platit pro ty, kdo pobývali v Sýrii nebo Iráku

Sněmovna reprezentantů schválila zpřísnění podmínek bezvízového styku s USA (zdroj: ČT24)

Sněmovna reprezentantů schválila zpřísnění podmínek bezvízového styku mezi Spojenými státy americkými a zeměmi, které výhodu využívají. V současné době je v americkém programu bezvízového styku 38 převážně evropských zemí včetně České republiky. O návrhu by měl hlasovat také americký Senát.

  • Andorra, Austrálie, Belgie, Brunej, Chile, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Island, Itálie, Japonsko, Jižní Korea, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Monako, Německo, Nizozemsko, Nový Zéland, Norsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, San Marino, Singapur, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Tchaj-wan a Velká Británie
  • Zdroj: esta.us

V USA se mají zpřísnit kontroly cizinců přijíždějících do země v rámci bezvízového styku v reakci na nedávné teroristické útoky v Paříži. Nově se do Spojených států bez víz nedostanou lidé, kteří od března 2011 pobývali v Iráku, Íránu, Sýrii a Súdánu.

„Zákon pomůže odstranit mezery v bezpečnosti a zlepší naše schopnosti zastavit nebezpečné osoby předtím, než dosáhnou našeho pobřeží,“ uvedl předseda bezpečnostního výboru Michael McCaul.

Návrh zákona získal podle očekávání širokou podporu mezi zákonodárci v řadách republikánů, kteří Kongres ovládají, ale také demokratů. Ruku pro něj zvedlo 407 členů této komory amerického Kongresu, pouze 19 členů bylo proti. O návrhu by měl hlasovat také americký Senát, datum ale zatím nebylo stanoveno.

Kontroverzní výroky Trumpa: Do USA by nevpustil žádné muslimy

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump by přitom v otáce hranic šel dál. Návrhem, aby se uzavřely hranice pro všechny muslimy, vzbudil velký rozruch a kritiku jak od demokratů, tak z řad republikánů.

Pobouřil také americkou muslimskou obec a podle Bílého domu jsou Trampovy výroky morálně zavrženíhodné. „To, co řekl Donald Trump, ho diskvalifikuje pro funkci prezidenta,“ uvedl mluvčí Bílého domu Josh Earnest.